Akut Renal Replasman Tedavisi: UF ve Hemodiyalizde Hemşirelik - Akbaş, Akif; Canbey Baydilli, Ceyda (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Renal dolaşımın beklenen seviyede olmaması, atardamar veya toplardamar tıkanmaları, renal hücre harabiyeti ve idrar outputunun geri döndürülebilir ölçüde kesilmesi sonucu meydana gelen tabloya “akut böbrek hasarı” adı verilmektedir. Akut böbrek hasarı tablosunun prevelansı, son dönemlerde bilhassa hastane yatışı olan hastalar arasında ciddi oranda bir artış göstermektedir. Bu artışın ana nedenleri arasında yeni geliştirilen tedavi seçenekleri, organ ve doku nakillerinin artması, son derece kompleks ameliyatların daha sık yapılmaya başlanması ve birçok hastanın yoğun bakım hizmetine erişerek yaşam kalitesinin ve beklentisinin artmış olması söylenebilir. Yoğun bakım ünitesinde yatan erişkin hastalar arasında akut böbrek hasarı tablosunun görülme sıklığı %25 olarak bildirilmiştir. Hastada hemodinamik bozulmalara sebebiyet vermeden hasta için yeteri kadar diyaliz imkanı oluşturulabilmesine ve bazı elektrolit bozukluklarının düzeltilebilmesine imkan sağladığı için yoğun bakım ünitelerinde SRRT daha fazla uygulanmaktadır. Yoğun bakım ünitelerinde son dönemlerde akut böbrek hasarının tedavisinde kullanılan SRRT’den biri de ultrafiltrasyondur. SRRT, optimum çalışma dengesinde sorun yaşanan böbrek fonksiyonlarını düzeltmek amacıyla vücutta bulunan kanın ekstrakorporeal alanda temizlenmesi anlamına gelen ve gün boyu devam eden bir tedavi biçimidir.The condition that occurs as a result of renal circulation not being at the expected level, artery or vein occlusion, renal cell damage and reversible cessation of urine output is called "acute kidney injury". The prevalence of acute kidney injury has increased significantly recently, especially among hospitalized patients. The main reasons for this increase can be said to be the newly developed treatment options, the increase in organ and tissue transplantations, the fact that extremely complex surgeries are being performed more frequently, and the fact that many patients have access to intensive care services and their quality of life and expectation have increased. The incidence of acute kidney injury among adult patients hospitalized in the intensive care unit has been reported to be 25%. CRRT is applied more frequently in intensive care units, as it allows adequate dialysis opportunities for the patient and correction of some electrolyte disorders without causing hemodynamic deterioration in the patient. One of the CRRTs recently used in the treatment of acute kidney injury in intensive care units is ultrafiltration. CRRT is a day-long treatment that means cleaning the blood in the body in the extracorporeal area in order to correct kidney functions that have problems in optimum working balance.