Gastrointestinal Sistem (GİS) Kanamalarında Hemşirelik Yaklaşımı - Seyrek, Banu (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Gastrointestinal sistem; ağız ile anüs arasındaki birçok sindirim ve sindirime yardımcı organları kapsayan vücudumuzun ana sistemlerinden biridir. Duedenum ile jejunum birleşme yerinde bulunan Treitz ligamentinin yukarısındaki kanamalar üst, altındakiler ise alt GİS kanamaları olarak sınıflandırılır. GİS kanama belirtileri arasında melena, hematemez, hematokezya ve gaitada gizli kan mevcuttur. Melena; koyu siyah renge yakın, yapışkan sıvı kıvamda gaitadır. Hematemez; kahve telvesi kıvamında ve çoğu zaman öğürmenin eşlik ettiği, kanlı kusmadır. Hematokezya; gaitanın parlak kırmızı renkteki görüntüsüdür. Hemşirelik yaklaşımı olarak detaylı hasta öyküsü alınır. Son 3 ay içerisinde kilo kaybı ve iştahsızlık oldu mu? Kanamanın özellikleri sorgulanır. Kanamanın yeri, rengi, şiddeti, şekli, süresi ve sıklığı öğrenilir. Hastanı bilinci kontrol edilir, sık vital bulgu takibi yapılır. Şok belirtileri yönünden hasta gözlemlenir. Hemşirelik girişimi olarak ise, damar yolu açılıp parenteral sıvı tedavisine başlanılır. Aldığı çıkardığı takibi (AÇT) yapılır. Hastanın beslenmesi düzenlenir. Alkol kullanan hastalar için zararları yönünden sağlık eğitimi verilir. Gastrik asidi de arttıracağından sigara içmekten kaçınması gerektiği açıklanır. Taburculuk sonrası perhizi sosyoekonomik duruma göre belirlenir ve perhizin içeriği hasta ve ailesine detaylı anlatılır. Sonuç olarak, gastrointestinal sistem kanamaları hayati tehdit oluşturabilecek ciddi klinik bir durumdur. Süreçte bu sorunların yaşanmaması ya da semptomların azaltılması yönünde hemşirenin verdiğibakım ciddi derecede önemlidir. Yaşanılan her bir soruna yönelik kişiyeözel hemşirelik bakım girişimi uygulanması gerekmektedir.Gastrointestinal system; It is one of the main systems of our body, covering many digestive and digestive organs between the mouth and anus. Bleeding above the Treitz ligament, located at the junction of duedenum and jejunum, is classified as upper, and those below it are classified as lower GIS bleeding. Symptoms of GIS bleeding include melena, hematemesis, hematochezia, and occult blood in the stool. Melena; It is stool that is close to dark black in color and has a sticky liquid consistency. Hematemesis; It is bloody vomiting that has the consistency of coffee grounds and is often accompanied by retching. Hematochezia; it is the bright red appearance of stool. As a nursing approach, a detailed patient history is taken. Have you had weight loss or loss of appetite in the last 3 months? The characteristics of bleeding are questioned. The location, color, severity, shape, duration and frequency of bleeding are learned. The patient's consciousness is checked and vital signs are monitored frequently. The patient is observed for signs of shock. As a nursing intervention, vascular access is established and parenteral fluid therapy is started. Incoming and outgoing tracking is done. The patient's nutrition is regulated. Health education is given to patients who consume alcohol regarding its harms. It is explained that one should avoid smoking as it will also increase gastric acid. Diet after discharge is determined according to socioeconomic status, and the content of the diet is explained in detail to the patient and his family. In conclusion, gastrointestinal bleeding is a serious clinical condition that can be life-threatening. A personalized nursing care intervention must be implemented for each problem experienced.