Akciğer Nakil Hastalarında Hemşirelik Yaklaşımı - Çevik, Emine Cansu (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Akciğer nakli; bazı akciğer hastalıklarında, mümkün olan tüm konservatif tedavilere yanıt alınamadığında uygulanan nihai tedavidir. Akciğer nakli yapıldığı endikasyona bağlı olarak, hastanın yaşam kalitesini arttırabilir ya da yaşam süresini uzatabilir. Akciğer naklinin başarısı kanıtlandıktan sonra, uygun hastalarda bir bakım standardı olarak rutin uygulanmaya başlanmıştır. Hastanemizde 2012 yılından itibaren akciğer nakli yapılmaya başlanmış olup 150 akciğer nakli başarıyla gerçekleştirilmiştir. Akciğer naklinin en sık endike olduğu hastalıklar; kronik obstrüktif akciğer hastalığı, α1-antitripsin eksikliği ve interstisyel akciğer hastalığıdır. Bu hastalıklar vakaların %85’ini oluşturmaktadır. Uygun bir donör organın bulunması zaman almakla beraber, uzun bir bekleme sürecini beraberinde getirebilmektedir. Nakil için uygun adayların belirlenen kriterleri karşılaması ve uygunluk durumu, çok faktöre bağlı değişebilmektedir. Komplikasyonlar; enfeksiyon, rejeksiyon, emboli gibi çok yönlü olabilmektedir. İmmünosupresif ilaçlar enfeksiyona sebep olabilmekte ve yan etkileri görülebilmektedir. Nakil sonrasında yaşam şekli değişikliklerine adapte olmakta güçlük çekilebilmektedir. Hasta üzerinde psikolojik etkileri olmakla beraber, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar yaşanabilmektedir. Bu sebeple akciğer nakli multidisipliner yaklaşımla karar verilmesi gereken çok yönlü süreci beraberinde getirmektedir. Organ bağış protokolü ülkelere göre farklılık göstermektedir. Toplumu bilinçlendirerek organ bağışının üzerinde daha fazla durulması ve ülkemizde bağış protokolü ile ilgili evrakların revize edilmesinin akciğer nakli için elzem olduğu düşünülmektedir.Lung transplantation is the ultimate treatment applied when all possible conservative treatments fail in some lung diseases. Depending on the indication for which lung transplantation is performed, it can improve the patient's quality of life or prolong their lifespan. After the success of lung transplantation has been proven, it has been routinely implemented as a standard care in appropriate patients. Lung transplantations have been performed at our hospital since 2012, and 150 lung transplantations have been successfully carried out. The most common indications for lung transplantation are chronic obstructive pulmonary disease, α1-antitrypsin deficiency, and interstitial lung disease. These diseases constitute 85% of cases. While finding a suitable donor organ may take time, it can also lead to a long waiting period. The criteria for determining suitable candidates for transplantation and their eligibility status can vary depending on many factors. Complications such as infection, rejection, and emboli can be multifaceted. Immunosuppressive drugs can lead to infections and have potential side effects. Adapting to lifestyle changes after transplantation can be challenging. It may have psychological effects on the patient, leading to issues such as depression and anxiety.For this reason, lung transplantation entails a multidisciplinary approach and involves a complex decision-making process. Organ donation protocols differ from country to country. It is considered essential to raise awareness in society about organ donation and revise the documentation related to donation protocols in our country with regard to lung transplantation.