Mavi Kod Uygulamaları - Yıldırım, Erdal (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Mavi Kod, hastanelerde kardiyak veya solunum arresti gibi acil durumlarda hızlı müdahaleyi sağlamak için kullanılan acil uyarı sistemidir. Bu sistemin amacı, erken ve etkili bir kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) uygulayarak hastanın dolaşım ve solunum fonksiyonlarını geri getirmektir. Mavi Kod ekibi, anestezi hekimi, anestezi teknikeri, hemşire, güvenlik ve temizlik personelinden oluşur. Anestezi hekimi ekibin başkanı olarak CPR'ı yönetir. Anestezi teknikeri, anestezi hekiminin talimatlarıyla mavi koda destek sağlar ve Mavi Kod Acil çantasından sorumludur. Mavi Kod çağrısının ardından, ekibin 3 dakika içinde olay yerine ulaşması ve uygulamaya başlaması gerekmektedir. Müdahale sonrası doldurulan Mavi Kod Formu, müdahale sürecini ve sonuçlarını belgelemekte kullanılır. Mavi Kod çağrısında kullanılan ekipmanlar, eğitim süreçleri ve müdahale prosedürlerinde anestezi teknikerleri aktif rol almaktadır. Anestezi teknikerinin bu süreçteki görevlerinin titizlikle yerine getirilmesi hastanın kurtarılması açısından hayati öneme sahiptir.Code Blue is an emergency alert system used in hospitals to ensure rapid intervention in emergencies such as cardiac or respiratory arrest. The aim of this system is to restore the patient's circulatory and respiratory functions by applying early and effective cardiopulmonary resuscitation (CPR). The Blue Code team consists of an anesthesiologist, an anesthesia technician, a nurse, security and cleaning personnel. The anesthesiologist, as head of the team, administers CPR. The anesthesia technician provides support to the Code Blue under the instructions of the anesthesiologist and is responsible for the Code Blue Emergency bag. After the Code Blue call, the team must arrive at the scene within 3 minutes and begin implementation. The Blue Code Form, completed after the intervention, is used to document the intervention process and results. Anesthesia technicians play an active role in the equipment, training processes and intervention procedures used in a Code Blue call. It is of vital importance for the anesthesia technician to meticulously fulfill his duties during this process in order to save the patient.