Kardiyoloji Acil Servis Hemşireliği - Kaya, Ümran; Keçkin, Songül (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Tüm acil servisler hızlı tanı/tedavi ve triyajın en mühim olduğu tıbbi birimlerdir. Hastanemiz acil servisi kardiyoloji, kalp damar hastalıkları ve kalp damar cerrahisi alanlarında, damar yaralanmaları, damar tıkanıklıkları ve koroner arter hastalığı tespit edilen, acil cerrahi müdahale gerektiren 18 yaş ve üstü hastalara tedavi ve hemşirelik hizmetleri sunmaktadır. Bu merkeze ambulans ile veya ayaktan başvuran hastalardaki en olası tanılar; akut koroner sendrom, pulmoner emboli, aort diseksiyonu gibi mortalitesi yüksek tablolardır. Bu nedenle hemşire, acil servise gelen her hastanın acil kardiyak hasta olduğunu düşünerek yaklaşmalıdır. Acil servisler, hızlı karar verme ve müdahale gerektiren dinamik ortamlardır. Yoğun hasta akışı, stresli atmosfer ve hasta yakınlarının kaygıları hem sağlık profesyonellerinin hem de hastaların üzerinde ek bir baskı yaratır. Bu nedenle etkili iletişim, organizasyon ve ekip çalışması acil servislerin işleyişinde kritik öneme sahiptir. Acil durumlarda, bu faktörleri yönetebilmek için hemşireler ve doktorlar arasında iyi bir koordinasyon sağlanması gerekir. Bu nedenle iyi bir acil servis hemşiresi acil servisin işleyişi ile ilgili temel bilgilere sahip olmalı, bu bilgisini sahada çalışırken kolaylıkla kullanabilmeli, acil servis stresini yönetebilmeli, ihtiyaç halinde liderlik özelliğini ön plana çıkarabilmeli, hasta ve hasta yakınlarına karşı sorumluluklarının farkında olmalı, iyi bir iletişime sahip olmalı, hızlı kararlar alabilmeli ve uygulayabilmelidir.All emergency departments are critical medical units where rapid diagnosis/treatment and triage are of utmost importance. Our hospital's emergency department provides treatment and nursing services to patients aged 18 and older who present with vascular injuries, vascular occlusions, and coronary artery disease requiring urgent surgical intervention, specifically in the fields of cardiology, cardiovascular diseases, and cardiovascular surgery. The most likely diagnoses for patients arriving by ambulance or as outpatients at this center include high-mortality conditions such as acute coronary syndrome, pulmonary embolism, and aortic dissection. Therefore, nurses should approach every patient coming to the emergency department as if they are an urgent cardiac patient. Emergency departments are dynamic environments requiring quick decision-making and intervention. The high patient flow, stressful atmosphere, and concerns of patients' relatives create additional pressure on both healthcare professionals and patients. For this reason, effective communication, organization, and teamwork are critical for the functioning of emergency departments. In emergencies, good coordination between nurses and doctors is essential to manage these factors. Consequently, a good emergency department nurse should possess basic knowledge about the functioning of the emergency department, be able to apply this knowledge in the field easily, manage the stress of the emergency department, demonstrate leadership qualities when necessary, be aware of their responsibilities towards patients and their families, maintain good communication, and be able to make and implement quick decisions.