Arteriyel Kan Gazı ve Hemşirenin Rolü - Ayyıldız, Selman (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Arteriyel kan gazı (AKG) analizi, kandaki oksijen ve karbondioksit gazlarının kısmi basınçlarını ve asit-baz dengesini değerlendirmek için kullanılan önemli bir tıbbi testtir. Genellikle radial, brakial veya femoral arterlerden alınan örnekler üzerinde gerçekleştirilir. Bu test, solunum fonksiyonlarının, asit-baz dengesinin ve metabolik durumların değerlendirilmesinde kritik bir rol oynar. AKG analizi, yoğun bakım ve acil servislerde sıklıkla kullanılır, çünkü hastaların solunum ve metabolik durumlarının sürekli izlenmesine ve tedavi planlarının hızla ayarlanmasına olanak tanır.AKG örneği alırken doğru tekniklerin kullanılması hayati önem taşır. Örneğin, radial arter tercih edildiğinde Allen testi ile kollateral dolaşımın yeterliliği değerlendirilmelidir. Alınan örneğin laboratuvara hızla ulaştırılması veya buz üzerinde bekletilmesi, sonuçların doğruluğu açısından kritiktir. Ayrıca AKG sonuçlarının değerlendirilmesi sırasında vücut ısısı, hava kabarcıkları, antikoagülan kullanımı ve venöz kan alımı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Sonuç olarak, AKG analizi hemşirelik bakımında kritik bir araçtır ve doğru teknikler kullanıldığında hastaların bakımını optimize etmeye yardımcı olur. Bu test, hemşirelerin solunum ve metabolik durumları değerlendirerek hızlı ve etkili tedavi kararları almasını sağlar.Arterial blood gas (ABG) analysis is a crucial medical test used to evaluate the partial pressures of oxygen and carbon dioxide in the blood, as well as acid-base balance. It is typically performed on samples taken from the radial, brachial, or femoral arteries. This test plays a vital role in assessing respiratory function, acid-base balance, and metabolic conditions. ABG analysis is frequently used in intensive care units and emergency departments because it allows for continuous monitoring of patients' respiratory and metabolic statuses and enables rapid adjustments to treatment plans.The proper technique in ABG sampling is essential. For instance, when using the radial artery, the Allen test must be performed to assess the adequacy of collateral circulation. The sample must be transported to the laboratory quickly, or stored on ice to ensure accuracy. Factors such as body temperature, air bubbles, anticoagulant use, and venous blood sampling must also be considered when interpreting ABG results. In conclusion, ABG analysis is a critical tool in nursing care, and when performed correctly, it helps optimize patient care. This test enables nurses to assess respiratory and metabolic statuses, facilitating quick and effective treatment decisions.