İnotrop ve Vazopressör Tedavide Hemşirelik Yaklaşımı - Koçyiğit, Kübra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Modern tıbbın kritik alanlarında, özellikle acil servis ve yoğun bakımda kullanılan inotrop ve vazopressör tedavilerini kapsamlı şekilde ele alıyor. Bu ilaçlar, kalp kasının kasılma gücünü artırarak (inotropik etki) veya kan damarlarının daralmasını sağlayarak (vazopressör etki) hemodinamik stabiliteyi sağlamada önemli rol oynar. Tedavi, kardiyojenik, septik ve hipovolemik şok gibi durumlarda kullanılır. Ana hatlarıyla, inotrop ve vazopressör ilaçların etki mekanizmaları, kullanım endikasyonları, dozajları, yan etkileri ve hasta izleme süreçleri ayrıntılı şekilde açıklanmıştır. Örneğin adrenalin, acil durumlarda kan basıncını ve kalp hızını artıran bir ilaçtır ve kalp durmasında ilk tercih edilen tedavi yöntemidir. Noradrenalin, hipotansiyon tedavisinde kullanılırken, dopamin hem kardiyak hem de renal etkiler gösterir. Nitrogliserin, damarları genişleterek kan basıncını düşürür, digoksin kalp kasılma gücünü artırır ve amiodaron ise antiaritmik özelliklere sahiptir. Tedavi sırasında, ilaçların dozajlarının titizlikle izlenmesi ve hastanın klinik durumuna göre ayarlanması gerektiği vurgulanmaktadır. Hemşirelik bakımının da bu süreçte büyük önemi vardır; hasta sürekli izlenmeli, ilaçların etkileri takip edilmeli ve damar yolu kontrolleri yapılmalıdır.Comprehensively addresses inotropic and vasopressor therapies, which are critical in modern medicine, especially in emergency departments and intensive care units. These medications play an essential role in maintaining hemodynamic stability by increasing the contractile force of the heart muscle (inotropic effect) or by causing the constriction of blood vessels (vasopressor effect). Such treatments are used in conditions like cardiogenic, septic, and hypovolemic shock. In summary, the mechanisms of action, indications for use, dosages, side effects, and patient monitoring processes of inotropic and vasopressor drugs are explained in detail. For instance, adrenaline is a drug that increases blood pressure and heart rate in emergency situations and is the first-line treatment for cardiac arrest. Noradrenaline is used in the treatment of hypotension, while dopamine has both cardiac and renal effects. Nitroglycerin lowers blood pressure by dilating vessels, digoxin increases heart muscle contractility, and amiodarone has antiarrhythmic properties. During treatment, it is emphasized that the dosages of these drugs must be carefully monitored and adjusted according to the patient’s clinical condition. Nursing care is also of great importance in this process; the patient should be continuously monitored, the effects of the drugs tracked, and the vascular access regularly checked.