Gebelikte Kardiyovasküler Hastalıklar ve Hemşirelik Yaklaşımı - Kemaloğlu, Şehlanur (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Gebelik, özellikle II. ve III. trimesterde birçok hormonal ve kardiyovasküler değişiklikle karakterizedir. Bu süreçte hemodinamik değişiklikler, gebeliğin 5-8. haftalarından itibaren başlayarak, II. trimesterin sonunda zirveye ulaşır ve III. trimesterde durağan bir dönem geçer. Kan hacmi, gebeliğin sonunda %30-50 artarken, kalp debisi de %30-50 oranında yükselir. Bununla birlikte, sistemik vasküler dirençteki azalma kan basıncının düşmesine yol açar. Gebelikte pıhtılaşma faktörlerinde artış gözlemlenir, bu da tromboemboli riskini artırır. Kalp hastalığı olan gebelerde, hemodinamik değişiklikler komplikasyon riskini artırır; bu nedenle bazı kalp hastalıklarında gebelik önerilmez. Hemşirelik bakımında, kardiyopulmoner fonksiyonların optimize edilmesi, hastanın duygusal durumu ile beslenmesinin takibi önemlidir. Gebe hastalar için uygun pozisyonlar, kanama riskinin yönetimi ve kalp debisindeki değişiklikler dikkatlice izlenmelidir. Postpartum dönemde, annenin emosyonel durumu ve bebekle olan ilişkisi desteklenmelidir. Hemşireler, tedavi süreçlerini izlemekte ve hasta eğitimini sağlamakta önemli bir rol oynar.Pregnancy induces significant hormonal and cardiovascular changes, particularly during the second and third trimesters. Hemodynamic alterations begin between the 5th and 8th weeks of gestation, peaking by the end of the second trimester and stabilizing in the third. Key changes include a 30-50% increase in blood volume and cardiac output, alongside decreased systemic vascular resistance, which can lower blood pressure. Pregnancy also heightens the risk of thrombosis due to increased clotting factors. Women with pre-existing heart conditions face additional complications, necessitating careful management and sometimes the recommendation against pregnancy. Nursing care plays a vital role in monitoring cardiac and pulmonary functions, managing emotional well-being, and ensuring nutritional support. Positioning to reduce complications, monitoring bleeding risks, and adjusting to changes in cardiac output are critical components of care. The postpartum period requires attention to the mother’s emotional state and her relationship with the newborn, highlighting the importance of supportive nursing practices.