Pulmoner Hipertansiyon ve Pulmoner Embolide Hemşirelik Yaklaşımları - Çelik, Müstan (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Pulmoner hipertansiyon (PH), akciğer damarlarında meydana gelen yüksek basınç durumu olarak tanımlanmakta ve genellikle geç teşhis edilmektedir. PH tanısı, ortalama pulmoner arter basıncının 25 mmHg veya üzerinde olmasıyla konulmaktadır. Hemşirelerin rolü, hastaların tedavi süreçlerinde kritik öneme sahiptir; bu roller arasında hastaların eğitimi, tedaviye uyumun izlenmesi ve komplikasyonların önlenmesi bulunmaktadır. Özellikle yoğun bakımda PH hastalarının durumu, hemodinamik parametrelerin izlenmesi ve semptom yönetimi ile takip edilmektedir. Pulmoner emboli (PE), akciğer damarlarının tıkanması sonucu oluşan ve acil müdahale gerektiren bir durumdur. Hemşireler, PE belirtilerini erken tanıyabilmeli ve uygun müdahaleleri gerçekleştirmelidir. Hastaların immobilizasyonunu önlemek için erken mobilizasyon ve elastik çorap kullanımı gibi önlemler önerilmektedir. PE tedavisinde oksijen desteği ve antikoagülan tedavi önemli bir yer tutmaktadır.Sonuç olarak, hemşirelik bakımı her iki durumda da hastaların yaşam kalitesini artırmak, tedavi süreçlerini etkin yönetmek ve komplikasyonları önlemek amacıyla odaklanmaktadır. Hemşirelerin bu süreçteki rolleri, hasta bakımında hayati bir önem taşımaktadır.Pulmonary hypertension (PH) is defined as a condition of high pressure in the pulmonary vessels and is often diagnosed late. The diagnosis of PH is made when the mean pulmonary artery pressure is 25 mmHg or higher. The role of nurses is critical in the treatment processes of patients; these roles include patient education, monitoring adherence to treatment, and preventing complications. Particularly in intensive care, the condition of PH patients is monitored through the tracking of hemodynamic parameters and symptom management. Pulmonary embolism (PE) is a condition caused by the blockage of pulmonary vessels, requiring urgent intervention. Nurses must be able to recognize the symptoms of PE early and implement appropriate interventions. Preventive measures, such as early mobilization and the use of elastic stockings, are recommended to avoid patient immobilization. In the treatment of PE, oxygen support and anticoagulant therapy play an important role. In conclusion, nursing care in both conditions focuses on enhancing patients' quality of life, effectively managing treatment processes, and preventing complications. The roles of nurses in this process are vital in patient care.