Kalp Nakli Hastasının Değerlendirilmesi ve Hemşirelik Yaklaşımı - Ertem, Kübra (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
İleri evre kalp yetmezliği tek bir patolojik tanıdan ibaret değildir. Nefes darlığı, pretibial ödem, yorgunluk, juguler venlerde dolgunluk, akciğerlerde raller gibi bulgulardan oluşan klinik bir sendromdur. İleri evre kalp yetmezliği medikal tedavi, cerrahi ya da cihaz tedavisine rağmen kalp yetersizliği belirti ve bulgularının ilerleyici ve dirençli bir şekilde bulunması durumudur. Tüm bu tedavi modalitelerine rağmen günümüzde ileri evre kalp yetmezliğinde en iyi tedavi modalitesi kalp naklidir. Kalp naklinin endikasyonları ve kontrendike olduğu durumlar mevcuttur. Kalp nakli öncesi endikasyonu olan hastalara bazı tetkikler uygulanmakta, nakil olmasına engel bir durumun varlığı ya da yokluğu araştırılmaktadır. Hemşire, tüm bu nakil hazırlığı sürecinde aktif görev almaktadır.  Tanının konulmasıyla başlayarak, nakil hazırlığı ve hazırlık devam ederken yapılan hemşirelik bakımı kompleks bir bakımdır. Özellikle hastanın tedaviye uyumunun sağlanması ve psikososyal destek bu bakımın en önemli iki ilkesi olarak kabul edilebilmektedir. Nakil hazırlığı sırasında yapılacak girişimler konusunda hastaya bilgi vermek hastayı sürece ve kendi bakımına dahil ederek sağlık okur yazarlığını geliştirmek ve hastalığını yönetmesine yardımcı olmak çok önemli bir hemşirelik girişimidir. Özellikle süreçte her zaman var olan hemşirenin rolü bu bakımdan çok önemlidir. Kalp nakli hastalarının özellikle kalp debisinin azalması ve verilen yoğun medikal tedaviler ve yanıtları ile ilgili yakın takibi gereklidir.Advanced heart failure is not a single pathological diagnosis. It is a clinical syndrome consisting of symptoms such as shortness of breath, pretibial edema, fatigue, fullness in the jugular veins, rales in the lungs. Advanced heart failure is a condition in which the signs and symptoms of heart failure are present in a progressive and resistant manner despite medical treatment, surgery or device therapy. Despite all these treatment modalities, heart transplantation is the best treatment modality in advanced heart failure today. There are indications and contraindications for heart transplantation. Some tests are applied to patients with indications before heart transplantation, and the presence or absence of a condition that prevents transplantation is investigated. The nurse takes an active role in this whole transplant preparation process. Starting with the diagnosis, the preparation for the transplant and the nursing care performed while the preparation continues, is a complex care. In particular, ensuring the patient's compliance with the treatment and psychosocial support can be considered as the two most important principles of this care. It is a very important nursing initiative to inform the patient about the interventions to be made during the preparation for the transplant, to improve the patient's health literacy by including the patient in the process and in their own care, and to help them manage their disease. In particular, the role of the nurse, who is always present in the process, is very important in this respect. Close follow-up of heart transplant patients is necessary, especially regarding the decrease in cardiac output and intensive medical treatments and responses.