Kan Ürünleri Yönetimi ve Kan Transfüzyonu - Ceylan, Rukiye; Ayan, Mukaddes (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Kan, vücutta hayati işlevler gören kırmızı renkli sıvıdır ve hücreler ile plazmadan oluşur. "Hasta Kan Yönetimi (HKY)", uygun transfüzyonlar aracılığıyla anemi riskini azaltmayı hedefler. Transfüzyon, kan hacmini artırmak ve dokulara oksijen taşımak için yapılır; ancak riskleri göz önünde bulundurulmalıdır. 2019’da, hastanemizde "Hastane Kan Yönetimi Takip Formu" oluşturularak gereksiz transfüzyonlar azaltılmıştır. Kan ürünleri, çeşitli bileşenlerden oluşur: tam kan, eritrosit süspansiyonu, taze donmuş plazma ve kriyopresipitat. Bu ürünlerin kullanımı, hasta güvenliği için titizlikle yönetilmektedir.   Kan transfüzyonu, hastaların dolaşım sistemine kan ve bileşenlerinin verilmesi sürecidir. Bu süreç, hemovijilans ile izlenerek istenmeyen olayların önlenmesine odaklanır. Transfüzyon sırasında yanlışlıklar ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Kardiyovasküler cerrahi gibi alanlarda kan kullanımı yaygındır; bu nedenle, transfüzyon öncesi ve sonrası dikkatli izleme gereklidir. Hastaların vital bulguları düzenli takip edilmeli ve olası reaksiyonlar hemen bildirilmelidir. Standart işletim prosedürlerine uyum ve dijital sistemlerin kullanımı, güvenli transfüzyonun sağlanmasında önemlidir. Transfüzyonun gereksiz yere yapılmaması gerektiği vurgulanmaktadır.Blood is a red-colored liquid that performs vital functions in the body and consists of cells and plasma. "Patient Blood Management (PBL)" aims to reduce the risk of anemia through appropriate transfusions. Transfusion is performed to increase blood volume and carry oxygen to the tissues; however, its risks should be considered. In 2019, unnecessary transfusions were reduced by creating a "Hospital Blood Management Follow-up Form" in our hospital. Blood products consist of various components: whole blood, erythrocyte suspension, fresh frozen plasma and cryoprecipitate. The use of these products is meticulously managed for patient safety. Blood transfusion is the process of administering blood and its components to the circulatory system of patients. This process focuses on preventing adverse events by monitoring with hemovigilance. Mistakes during transfusion can lead to serious complications. Blood use is common in areas such as cardiovascular surgery; therefore, careful monitoring is required before and after transfusion. Patients' vital signs should be monitored regularly and possible reactions should be reported immediately. Compliance with standard operating procedures and the use of digital systems are important in ensuring safe transfusion. It is emphasized that transfusion should not be performed unnecessarily.