İzolasyon Hastası Takibi ve Bakımı - Kaya, Çiğdem (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Hastanelerde enfeksiyonların önlenmesi ve kontrolünün sağlanması açısından izolasyon önlemlerinin uygulanması büyük önem taşır. Hastaların izole edilmesindeki amaç önce hastanın kendisinin korunmasını sağlamak, sonrasında diğer yatan hastalara, sağlık çalışanlarına,ziyaretçilere mikroorganizma bulaşının önüne geçmektir.En etkin enfeksiyon tedavisi henüz bulaş ortaya çıkmadan alınan izolasyon önlemleridir.Standart önlemler, enfeksiyon tanısı olsun ya da olmasın tüm hastalar için uygulanan enfeksiyon kontrol önlemlerini kapsar.Standart önlemlerin temel kuralı el hijyenini uygun bir şekilde sağlamaktır. Standart önlemlerin diğer önemli basamağı da kişisel koruyucu ekipmanların uygun bir şekilde kullanılmasıdır. Kişisel koruyucu ekipmanların uygun sıralama ile giyilmesi, uygun sıralama ile çıkartılması, etkin olarak kullanılması ve atıkları uygun şekilde uzaklaştırılması hem kullanıcının hem de diğer hastaların enfeksiyona maruziyetlerinin önüne geçer. Bulaş yoluna yönelik önlemler her zaman standart önlemlere ek olarak uygulanır. Uygulanacak izolasyon önlemleri mikroorganizmanın bulaş yoluna yönelik olarak damlacık, havayolu, temas olarak sınıflandırılır.Hastanemizde Karbapenem grubu antibiyotiklere direnci bulunan gram negatif mikroorganizmalar ya da Candida auris ile enfekte/kolonize hastaların, rektal sürüntü kültür taramasında  “Vankomisine dirençli Enterococcus” ya da “Karbapenem dirençli Enterobacteriaceae” saptanan hastaların diğer hastalara bulaşını önlemek amacıyla sıkı temas izolasyonu uygulanmaktadır.  Patojen mikroorganizmaların yüzeylerde uzun süre kalabilmeleri, özellikle temas ile çapraz bulaş riskine neden olmaktadır .Bu nedenle izole hasta odalarının temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin ciddiyetle takibi ve denetimi sağlanmalıdır.In hospitals, the implementation of isolation measures is crucial for preventing and controlling infections. The purpose of isolating patients is first to protect the patient themselves, and then to prevent the transmission of microorganisms to other patients, healthcare workers, and visitors. The most effective infection control measure is isolation precautions taken before transmission occurs. Standard precautions encompass infection control measures applied to all patients, whether or not they have an infection diagnosis. The fundamental rule of standard precautions is to ensure proper hand hygiene. Another important aspect of standard precautions is the appropriate use of personal protective equipment (PPE). Proper donning and doffing of PPE, effective use, and appropriate disposal of waste help prevent exposure to infection for both the user and other patients. Precautions specific to the route of transmission are always applied in addition to standard precautions. Isolation measures are classified based on the route of transmission of the microorganism, such as droplet, airborne, or contact. In our hospital, strict contact isolation is applied to patients infected or colonized with gram-negative microorganisms resistant to carbapenem antibiotics or Candida auris, or patients in whom "Vancomycin-resistant Enterococcus" or "Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae" are detected in rectal swab culture screening, to prevent transmission to other patients. The ability of pathogenic microorganisms to persist on surfaces, especially with the risk of cross-contamination through contact, underscores the need for rigorous monitoring and supervision of cleaning and disinfection processes in isolated patient rooms.