Açık Kalp Cerrahisinde Hasta Eğitimi - Çetin, Ayşe (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Açık kalp cerrahisi, birçok insan için ciddi bir kriz veya yaşamı tehdit eden bir durum olarak algılanabilir. Bu tür bir operasyonun düşüncesi, bireyin zihinsel ve duygusal olarak büyük bir yük taşımasına neden olabilir. Açık kalp ameliyatı gibi ciddi operasyonlarda hastanın kaygı ve stres yönetimi çok önemlidir. Hasta eğitimi, ameliyatın ne anlama geldiğini, süreçleri ve olası sonuçları anlamalarına yardımcı olur. Hemşireler, hastalara sağlık durumları, tedavi seçenekleri, ilaç kullanımı, ameliyat öncesi ve sonrası bakım gibi konularda bilgi vererek hastaların eğitimini sağlamış olmaktadır. Bu bilgilendirme süreci, hastaların sağlık durumlarını daha iyi anlamalarına ve tedavi planlarına etkin bir şekilde katılmalarına yardımcı olur. Böylece hastaların kaygıları azalır, duygusal destek bulmaları kolaylaşır ve iyileşme süreçlerine daha iyi adapte olmaları sağlanır. Bu eğitimler sayesinde ameliyat öncesi stres ve kaygı yönetiminin sağlanabilmesi hedeflenirken; ameliyat sonrası oluşabilecek aneljezik kullanımı, hastanede kalış süreci ve oluşabilecek komplikasyonları azaltmayı hedeflemektedir. Bu nedenle hastaya doğru bir şekilde ameliyat öncesi ve sonrası dönemde eğitim verilmesi gereklidir.Open heart surgery can be perceived as a serious crisis or life-threatening situation by many individuals. The thought of such an operation can place a significant mental and emotional burden on a person. In serious procedures like open heart surgery, managing the patient’s anxiety and stress is crucial. Patient education helps them understand what the surgery entails, the processes involved, and the possible outcomes. Nurses provide information on health conditions, treatment options, medication use, and pre- and post-operative care, thereby ensuring patient education. This informative process aids patients in better understanding their health conditions and participating more effectively in their treatment plans. As a result, patients experience reduced anxiety, find it easier to receive emotional support, and adapt better to their recovery processes. These educational efforts aim to manage pre-operative stress and anxiety while also targeting the reduction of post-operative issues such as analgesic use, hospital stay duration, and potential complications. Therefore, it is essential to provide patients with accurate education during both the pre-operative and post-operative periods.