Kardiyovasküler Hemşirelikte Yeni Teknolojik Uygulamalar ve Yapay Zekâ - Doğruyol, Ayşe; Bahçeci, Sema (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Tüm dünya genelinde gerek sosyal gerek ekonomik gerekse iklimsel hızlı değişimler ve bunların insana yansıması neticesinde yeni teknolojiler ve yapay zekaya (AI) kayıtsız kalmak mümkün gözükmemektedir. Teknolojinin gelişmesiyle sağlık da dijitalleşme kaçınılmaz bir yoldur. Sağlık alanında teknoloji kullanımı oldukça yaygındır. Kardiyovasküler alan, sağlık da yapay zekâ devriminin ön saflarında yer almaktadır ve bir devrime neden olmuştur. AI ve yeni tıbbı teknolojiler; ideal hasta tanısı, takip ve tedavi süreçlerinde hasta bakım kalitesini iyileştirme ve verimliliği arttırma potansiyeline sahiptir. Hemşireler; Tanı ve izlem, Tedavi planlama ve yönetimi, karar destek sistemleri ve eğitimi, hasta eğitimi ve destek, verilerin yönetimi ve analitik, otomasyon ve robotik gibi konularda AI ve teknolojiyi kullanmaktadırlar. Sağlık alanında bakım veren rolü ile ön plana çıkan hemşirelik mesleği zaman, kişilerarası iletişim ve iş gücüne dayalı bir meslektir. Artan nüfus, kronik hastalıkların artarak toplumun bakım ihtiyacı, hasta ve yakınlarının sağlık beklentilerinin artması, salgın ve bulaşıcı hastalıklarda sağlık çalışanlarının ön saflarda yer alarak büyük risk altında olmaları gibi sebeplerle sağlıkta insan gücünün yetersizliği de giderek artacaktır. Bu sebeple teknolojinin kullanımı ve faydaları hemşirelik mesleği için gerekli hal almıştır.Due to rapid social, economic, and climatic changes worldwide and their impact on humans, it is becoming impossible to remain indifferent to new technologies and artificial intelligence (AI). With technological advancements, digitalization in healthcare is an inevitable path. The use of technology in the healthcare field is quite common. The cardiovascular field is at the forefront of the AI revolution in healthcare and has led to significant changes. AI and new medical technologies have the potential to improve the quality of patient care and increase efficiency in ideal patient diagnosis, follow-up, and treatment processes. Nurses use AI and technology in areas such as diagnosis and monitoring, treatment planning and management, decision support systems and training, patient education and support, data management and analytics, automation, and robotics. Nursing, which stands out for its caregiving role in the healthcare field, is a profession based on time, interpersonal communication, and workforce. Due to factors such as increasing population, growing chronic disease care needs, rising health expectations from patients and their families, and the fact that healthcare workers are at high risk during epidemics and infectious diseases, the inadequacy of manpower in healthcare will continue to rise. Therefore, the use and benefits of technology have become necessary for the nursing profession.