Pediatrik Kardiyoloji Hemşireliği - Özgün, Yurdagül; Sezer, Gamze Nur; Özdemir, Rabia (Kardiyovasküler Hastalıklarda Hemşirelik Rehberi, 2024)
Pediatrik kardiyoloji; bebek ve çocukların kalp ve damar sağlığıyla ilgilenen, dolaşım sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisini yapan tıbbi branştır. Bu bölümde, pediatrik kardiyologlar; 0-18 yaş aralığındaki bebek ve çocukların anne karnındaki gelişiminden itibaren kalp hastalıklarıyla ilgilenir. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler ile özellikle gebelik süresince yapılan takiplerde görüntüleme yöntemlerinin kolaylıkla ve zararsız bir şekilde kullanılabilir olması,  kardiyak problemin erken dönemlerde fark edilmesine önemli derecede katkı sağlamıştır.Hemşireler,konjenital kalp hastalığı olan çocukların bakımında kritik bir rol oynarlar. Bu rol, hastaların hem fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak hem de ailelere duygusal destek sağlamakla sınırlı değildir. Aynı zamanda, hemşireler hastaların ve ailelerinin hastalıkla ilgili bilgi sahibi olmalarına yardımcı olmak, tedavi sürecinde rehberlik etmek ve potansiyel komplikasyonları erken tanımak için gözlem yapmak gibi önemli sorumlulukları üstlenirler. Bu hastaların hem tedavi hem de günlük yaşamlarında desteklenmesi gerekmektedir.Pediatric cardiology; it is a medical branch that deals with the cardiovascular health of babies and children and diagnoses and treats circulatory system diseases. In this section, pediatric cardiologists; it deals with heart disease s in babies and children between the ages of 0-18, starting from their development in the womb.Developments in today’s technology and the easy and harmless use of imaging methods,especially during follow-up during pregnancy, have contritubed significantly to the detection of cardiac problems in the early stages. Nurses play a critical role in the care of children with congenital heart disease. This role is not limited to meeting both the physiological needs of patients and providing emotional support to families.At the same time, nurses undertake important responsibilities such as helping patients and their families become informed about the disease, guiding the treatment process, and making observations to recognize potential complications early.These  patients need to be supported both in their treatment and daily life.