Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı (Kronik Böbrek Hastalığında Renal Osteodistrofi) - Erarslan, Sertaş (Kas İskelet Sistemi ve Kemik Sağlığı, 2024)
Kronik böbrek hastalığı, böbreklerin birincil hastalığı veya diğer sistemik hastalıkların ikincil etkisi ile gelişen, ilerleyici fonksiyon kaybına neden olan, kardiyovasküler hastalık ve erken ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Mineral ve kemik metabolizması bozuklukları sıklıkla görülmektedir. Bu hastalarda iskelet sisteminde gelişen komplikasyonların bütününü tanımlayan Renal Osteodistrofi, temelde böbrek fonksiyon bozukluğuna bağlı gelişen çeşitli mineral metabolizma ve denge bozukluklarının neden olduğu kronik komplikasyondur. KBH hastalarında mineraller (kalsiyum, fosfor), hormon [parathormon] ve vitamin [vitamin D] düzeylerinde değişiklikler gelişir. Bu değişiklikler kemik morfolojisinde ve mimarisinde negatif etki oluştururlar. Yine bu değişiklikler KBH hastalarında birincil mortalite nedeni olan kardiyovasküler hastalık ve vasküler kalsifikasyon gelişimine pozitif olarak etki eder. KBH’da gelişen mineral metabolizma değişikliklerinin kemik yapı ve diğer sistemik etkilerini kapsayan isimlendirme olan Kronik Böbrek Hastalığı-Mineral Kemik Hastalığı (KBH-MKH), kemik yapıdaki morfolojik değişimi ve vasküler başta olmak üzere diğer yumuşak dokularda gelişen kalsifikasyon gelişimini ifade etmektedir. Renal osteodistrofi tanısı kemik biyopsi histomorfometrisi ile kesin olarak konulur. Fakat çoğu zaman biyopsi yapılması düşünülmez. Serum Ca, P, Pth ve VitD düzey ve metabolizmalarında oluşan değişimler, kemik mineralizasyonu-döngüsü ve fizyolojisine etki ederek kemik hastalığına neden olur. Ayrıca vasküler ve diğer dokularda kalsifikasyon gelişimine neden olan bu değişimler glomerül filtrasyon hızı (GFR) 40 ml/dk altına düştüğünde belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.Chronic kidney disease is a primary disease of the kidneys or a secondary effect of other systemic diseases, leading to progressive loss of function, cardiovascular disease, and early death. Mineral and bone metabolism disorders are frequently observed. Renal Osteodystrophy, which defines all of the complications that develop in the skeletal system in these patients, is a chronic complication caused by various mineral metabolism and balance disorders that develop mainly due to renal dysfunction. CKD patients develop changes in mineral (calcium, phosphorus), hormone [parathormone], and vitamin [vitamin D] levels. These changes harm bone morphology and architecture. These changes also have a positive effect on the development of cardiovascular disease and vascular calcification, which is the primary cause of mortality in CKD patients. Chronic Kidney Disease-Mineral Bone Disease (CKD-MBD), which is the nomenclature covering the bone structure and other systemic effects of mineral metabolism changes in CKD, refers to the morphologic change in bone structure and the development of calcification in other soft tissues, especially vascular. The diagnosis of renal osteodystrophy is definitively established by bone biopsy histomorphometry. However, biopsy is often not considered. Changes in serum Ca, P, Pth and VitD levels and metabolism affect bone mineralization-cycle and physiology and cause bone disease. These changes, which also cause the development of calcification in vascular and other tissues, are evident when the glomerular filtration rate (GFR) falls below 40 ml/min.