Anne Ve Bebek Sağlığında Etkili Değişim İçin Ebelik Liderliği - Lazoğlu, Merve; Üst Taşğın, Zehra Demet (Ebelikte Liderlik, 2024)
Kadınların gebelik, doğum ve lohusalık süreçlerini sağlıklı bir şekilde geçirip bebek ve çocuklarının sağlıklı bir biçimde büyüyüp gelişmelerini içeren bütün süreçler anne bebek sağlığı kavramını tanımlamaktadır. Hiç kuşkusuz bütün bu süreçlerde eski çağlardan beri kadının en büyük destekçisi daima ebeler olmuştur. Bu durum gösteriyor ki; ebelik ve ebe liderliği anne bebek sağlığının değişiminde ve gelişiminde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bu bölümde gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde liderlik, bebek (yenidoğan) sağlığında liderlik, aşılamada liderlik ve ana-çocuk sağlığı göstergelerinin değişiminde ebenin rolü anlatılacaktır.