Bakım Merkezli Liderlik ve Ebelik - Nailoğlu, Mehtap (Ebelikte Liderlik, 2024)
Ebelik, anne ve bebek sağlığının yanı sıra tüm toplumun sağlığı ile ilgilenen profesyonel bir meslektir. Toplum sağlığını yükseltmek, hizmet standartlarını geliştirmek ve bakımın kalitesini artırmak için ebelerin sorumlulukları ve rolleri artmıştır. Meslek merkezli bakımdan hasta merkezli bakıma geçiş bakımın ve sağlık hizmetinin kalitesini ve etkinliğini artırmıştır. Meslek merkezli bakımda bakım veren kişi bakımı tek başına planlar ve hastanın buna tam itaatini ister. Hasta merkezli bakımda profesyonel önyargıların aşılması ve hasta ile çift yönlü iletişim içinde olunması son derece önem taşımaktadır. Hasta merkezli bakımda ebe ile bakım alan arasında çift yönlü ilişki kurulur, bireyin ihtiyaçları ve tercihleri göz önünde bulundurulur ve sonuç olarak şefkatli ve eşgüdümlü bakım ortaya çıkar. Bakım merkezli liderlikte kilit nokta, bakım alan kişileri seçenekler arasından bilinçli seçimler yapmaya yönlendirmektir ve bu da bakım veren kişinin liderlik özelliği ile doğrudan ilişkilidir.  Uluslararası ebelik literatürü liderliğin önemini vurgulamış ve ebelikte zayıf liderlik davranışlarının anne, bebek ve toplum sağlığını olumsuz etkilediğini savunmuştur. Bu bölümde bakım merkezli liderlik ve bakım merkezli liderlikte ebenin rolü anlatılmıştır.