Liderliğin Tarihsel Gelişimi - Karaca, Fatma Aybiçe (Ebelikte Liderlik, 2024)
Liderlik kavramı medeniyetin en eski kavramlarından birisi olup antik çağdan günümüze kadar gelen süreçte birçok anlamda değerlendirilerek toplumların gidişatına yön veren kavram olmuştur. Terimsel olarak ortaya çıktığı dönemlerde politik, siyasi ve dini olarak değerlendirilen liderlik kavramı günümüzde yerini daha çok bilgi ve yeteneğe bırakmıştır. Toplumların kaderini belirleyen liderlik kavramı sağlık sektöründe de hasta sağlığı, çalışan memnuniyeti, iş verimi gibi birçok konuyu derinden etkilemektedir. Bu kapsamda liderlik kavramının ebelik mesleği için oldukça önemli bir husus olduğu ve sağlıkta vazgeçilmez temel bir unsur olduğunu bilinmektedir. Bu bölümde liderliğin tarihçesinden bahsedilmiştir.