Yoncada Dormansi - Yılmaz, Murat (Tarımsal Araştırmalar, 2024)
Kış dormansisi, sıcaklığın düştüğü dönemlerde yoncanın fide gelişimini yavaşlatarak, kışa daha iyi dayanım sağlaması durumudur. Dormansi derecesi düşük olan çeşitlerin tohum verimleri genel olarak daha yüksektir. Bu nedenle tohumluk temini kolay ve fiyatları daha düşüktür. Ancak ot üretiminde, gerek yetiştirildikleri yerin vejetasyon süresinin kısalığı ve gerekse biçimlerden sonra yeniden büyüme hızlarının yavaşlığı nedeni ile yıl içindeki biçim sayıları daha az olmaktadır. Kış dormansisi belirlenirken, bölgeye göre belirlenmiş son biçim tarihinden 25-30 gün sonra bitkilerin uzunlukları tek tek ölçülmektedir. Her 5 cm artış için 1 puan verilmekte ve ölçüm 1-11 skalasına göre yapılmaktadır. Dormansi derecesi 1-4 arasında olan yonca çeşitleri soğuk bölgelere, 5-7 arası olanlar orta sıcaklık derecelerine sahip geçit bölgelerine, dormansi derecesi 8-9 olan çeşitler ılık ve Akdeniz iklime sahip olan bölgelere, 10-11 olan çeşitler ise sıcak bölgelere uyum sağlama kabiliyetindedirler. Bölgelere göre uygun yonca çeşitlerini seçerken genotiplerin dormansi değerleri mutlaka dikkate alınmalıdır. Çeşit tercihinde dormansi değerlerinin yanı sıra çeşitlerin kışa dayanıklılık dereceleri de göz önünde bulundurulmalıdır.