Gri Pazar (Grey Market) ve Pazarlama - Bozkurt, Alper (İşletmelerde Güncel Paradigmalar, 2023)
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok daha hızlı bir şekilde olmak üzere, dünya genelinde insan nüfusu yaşlanmakta, ortalama insan ömrü artmakta, sağlık ve yaşlı bakım hizmetleri gelişmekte, bu durum da pazarlama açısından ciddi bir pazar grubu oluşturmaktadır. Gri pazar, literatürde genellikle 50 yaş üstü bireylerin oluşturduğu pazar türünü tanımlamaktadır. Bu pazar türü, çocukları evden ayrılmış veya büyümüş olan ve genellikle daha fazla boş zamanı ve geliri olan orta yaş ve üzeri yetişkinleri içerir. Gri pazara yönelik mal veya hizmet pazarlaması yapılırken dikkate alınması gereken konular bu kitap bölümünde tartışılmıştır. Bu gruba homojen ve tamamı aynı özelliklere sahipmiş gibi davranmanın firmalar açısından son derece yanlış ve zararlı sonuçlar doğmasına sebep olabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yerine grubun kendi içerisindeki bölümlerinin farkında olmak, buna göre istek ve ihtiyaçlarını bilerek finansal farklılıklarını da dikkate alarak bir yaklaşım izlemekte fayda vardır.