Adölesan Erkek Sporcular ve Sedanterlerde Solunum Fonksiyon Testleri - Gürsoy, Recep (Akademisyen Yayınevi Kitap DOI Portalı, 2024)
Bu çalışmanın amacı farklı sporlarda yer alan adölesan erkek sporcularda ve aynı yaş grubu erkek sedanterlerde egzersizin ve egzersiz türünün akciğer fonksiyonları üzerine etkilerini araştırmaktı. Denekler, 14-16 yaş grubunda farklı spor branşlarında aktif olarak yer alan ve sağlıklı 102 erkek sporcu (20 orta ve uzun mesafe koşucusu, 29 güreşçi, 27 boksör, 13 taekwandocu, ve 13 karateci) ve aynı yaş grubu 16 sedanter erkekten oluştu. Pony Spirometre (Cosmed S.r.l.) ile VC, FVC, FEVı, FEV1 /FVC, FEV1/FVC, PEF, FEF2s-15, Vmax-25, V max-50, V max-75, FET ıoo değerleri ölçüldü. İstatistiksel analiz için ANOVA, ANCOVA, Post Hock LSD ve Pearson korelasyon testleri kullanıldı. Atletlerin ortalama VC, FVC ve FEVl değerleri, diğer tüm spor grupları ve sedanter grubunun ortalama değerlerinden anlamlı bir şekilde yüksekti. Aynı zamanda, güreşçilerin ve değeri de boksörlerinkinden anlamlı olarak daha büyüktü. Güreşçilerin ortalama FEV1/VC değeri, sedanterler de dahil olmak üzere, tüm gruplarınkinden anlamlı olarak düşük bulundu. Güreşçilerin PEF değeri atlet, karate ve taekwando gruplarınınkinden anlamlı olarak küçüktü. Ayrıca boksörler atletlerden daha düşük ortalama PEF değerine sahipti. Yaş, boy, kilo ve spor yaşına göre düzeltmeler yapıldıktan sonra, grup farkının VC ve FEV 1/VC üzerindeki etkisi devam ederken, FVC, FEVI ve PEF üzerindeki etkisi ortadan kalktı. Bu sonuçlar uzun süreli dayanıklılık egzersizin erken adölesan dönemde bile vital kapasiteyi artırabileceğini, ancak genel olarak sporun bu dönemde özellikle dinamik akciğer fonksiyonlarına önemli bir etkisi olmadığını göstermektedir. ’Ayrıca, boy ve kilo 14-16 yaş grubunda solunum fonksiyonlarını etkileyen en önemli faktör olarak gözlendi.