21. Yüzyıl Sanatında Rüya, Korku ve Cinsellik Temalı Eser Örneklerinde Bilinçdışı Yaklaşımlar - Baysal, Özkan (Çağdaş Sanat Okumaları, 2024)
21. yüzyılda sanatta görülen değişimlerin ve bilinçdışı yaklaşımların temeli, 20. yüzyılın ikinci yarısında oluşan Kavramsal kökenli sanat hareketlerinde, Soyut Dışavurumculuk’ta ve Feminist Sanat hareketlerinde görülür. Bilinçdışı etkilerden rüya, korku ve cinsellik temalarının ise bu yüzyılda daha çok kadın bedeni üzerinden vurgulandığı gözlemlenir. 21. yüzyıl sanatında ise bu temalar özellikle teknolojik gelişmeler ışığında varlığını sürdürmüş ve geçmişin geleneksel metotları ve yeni yüzyılın teknolojik gelişmeleri harmanlanarak yepyeni sanatsal ifade biçimleri oluşturulmuştur. 21. yüzyılda, postmodernist düşüncenin etkisiyle hem olabildiğince geleneksel metotlarla eserler oluşturulurken aynı zamanda teknolojinin tüm imkânlarıyla da yepyeni çalışmalar üretilmiştir. 21. yüzyıl sanatı bu dönemde sanal ile gerçek arasında bir yaklaşımı benimser. Yeni yüzyılda daha çok sanat yapma fikri ön plandadır ve sanatçı önemini yitirmiştir. Böylelikle sanatçının yerini daha çok tasarımcı almıştır. Bu dönemi tasarımcı=sanatçı olarak değerlendirmek de mümkündür. 21. yüzyıl sanatında geleneksel ve teknolojik pek çok farklı malzeme bir arada kullanılmaktadır. Bazen çalışmalarda en geleneksel metotlarla oluşturulan pigmentler kullanılırken, bazense tamamen teknolojik cihazlarla eserler üretebilmek mümkündür. Yapılan bu çalışmalarda ise sanatçılar estetik bir haz arzusu yerine daha çok deneysel bir bakış açısıyla eserler üretmişlerdir. 21. yüzyıl sanatında bilinçdışı, rüya, korku ve cinsellik temaları ise araştırmada geleneksel metotlarla yapılan örnekler ve teknolojik gelişmelerle oluşturulan çalışmalarla desteklenmiştir. Bu nedenle seçilen sanatçı ve eser örnekleri de bu bakış açısı dikkate alınarak oluşturulmuştur.