Göç ve Dezavantajlı Gruplar - Kelebek Küçükarslan, Görkem; Albayrak, Hande (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Göç sırasında ve sonrasında yaşam koşulları, çok katmanlı ve çok yönlü dezavantajlarla kesişen bir süreci ortaya koymaktadır. Göçmen gruplarının çeşitliliği ve dezavantajlı koşulları tüm uygulamalarda dikkate alınmalıdır. Göç, çeşitlilik içindeki ırk, etnik köken ve dil gibi farklılıklardan kaynaklanan temel bir dezavantaj yaratır. Bu nedenle, göç ve dezavantajlı gruplar konusuna kesişimsellik ekseninden odaklanmak faydalı olacaktır. Göçmen, engelli, yaşlı, çocuk, kadın veya erkek kimliğiyle kesişen bu sosyal konumlardaki bireylerin dezavantajlı deneyimlerini ve ihtiyaçlarını görünür kılmak gereklidir. Göçmen kimliği, bireyleri kesişimsel baskıya karşı konumlandırmada en önemli unsurdur. Bununla birlikte, ulusal ve uluslararası literatür, göç, cinsiyet, yaş ve engelliliğin kesişiminden kaynaklanan dezavantajı ele almak için doğrudan ve kapsayıcı bir müdahale geliştirme konusunda uzun zamandır yetersiz kalmıştır. Göçmenlerin ırkçılık, engellilik ayrımcılığı, yaş ayrımcılığı ve ataerkillik gibi yapısal dezavantaj yaratan baskı kaynaklarıyla ilgili deneyimlerini ele almak gereklidir. Ayrıca, yapısal dezavantajın kaçınılmaz bir parçası olan yoksulluk gibi, sosyal sınıfın kendisinin yarattığı dezavantaj da vurgulanmalıdır. Bu bölüm, göç, cinsiyet, yaş ve engelliliğin kesiştiği noktada ortaya çıkan dezavantaja odaklanmaktadır. Eğitim, sağlık, güvenli ve resmi istihdam ve güvenli bir sosyal hayata katılım gibi dezavantajlı grupların deneyimlerinin ve ihtiyaçlarının görünür kılınması ve hizmetlerin hak temelli bir yaklaşımla yapılandırılması esastır. Dezavantajlı koşulları ortadan kaldırma çabalarında, politikaların, uygulamaların ve yasal prosedürlerin, göçmen gruplarının bağımlılığını sürdürmek yerine, güçlenmelerine ve bağımsızlıklarına katkıda bulunacak şekilde yürütülmesi önemlidir. Sonuç olarak, bu bölüm, kesişimsellik çerçevesinde dezavantajlı grupların hakları ve ihtiyaçları hakkında bütüncül bir tartışma sunmaktadır. Living conditions during and after migration reveal a process that intersects with multiple and layered disadvantage. The diversity and disadvantaged conditions of migrant groups must be taken into account in all practices. Migration creates a fundamental disadvantage arising from differences such as race, ethnicity and language within diversity. Therefore, it will be useful to focus on the issue of migration and disadvantaged groups from the axis of intersectionality. It is necessary to make visible the disadvantageous experiences and needs of individuals in these social positions that intersect in line with the identity of migrant, disabled, elderly, child, woman or man. Migrant identity is foremost in positioning individuals against intersectional oppression. However, the national and international literature has been lacking for a long time in developing a direct and inclusive intervention to address disadvantage arising from the intersection of migration, gender, age and disability. It is necessary to address migrants' experiences with sources of oppression such as racism, ableism, ageism and patriarchy that create structural disadvantage. In addition, the disadvantage created by social class itself, such as poverty, which inevitably comes within structural disadvantage, should also be emphasized. This chapter focuses on the disadvantage that emerges at the intersection of migration, gender, age and disability. It is essential that the experiences and needs of these disadvantaged groups, such as education, health, secure and formal employment and participation in a secure social life, are made visible and services are structured with a rights-based approach. In efforts to eliminate disadvantageous conditions, it is important that policies, practices and legal procedures are carried out in a way that contributes to the empowerment and independence of migrant groups, rather than maintaining their dependency. As a result, this chapter provides a holistic discussion on the rights and needs of disadvantaged groups within the framework of intersectionality.