Göçmenlerin Adli Alandaki İhtiyaçları ve Adli Sosyal Hizmet - Karataş, Zeki (Göç ve Sosyal Hizmet, 2023)
Bu bölümde, göçmenlerin adli süreçlerde karşılaştığı zorluklar ve ihtiyaç duydukları hizmetler sosyal hizmet bakış açısıyla ele alınmıştır. Göç sadece coğrafi bir değişiklik değil, aynı zamanda kültürel, mekânsal ve insanî ilişkileri de etkileyen karmaşık bir olgudur. Göçmenler pek çok alanda olduğu gibi adli süreçlerde de zorluklarla karşılaşmaktadırlar. Bunlar arasında hukuki statü belirleme, yargı süreçleri, ceza adaleti sistemi ve toplumsal ayrımcılık gibi konular bulunmaktadır. Göçmenlerin hukuki danışmanlık ve temsil hizmetlerine erişimde yaşadığı zorluklar, dil bariyerleri, mali sınırlamalar ve hukuki bilgi eksikliği gibi faktörlerle ilişkilendirilmektedir. Ayrıca, göçmenler tutuklanma riski, uzun gözaltı süreleri ve insan hakları ihlalleri ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Göçmenler, yasal statü belirsizliği, kayıt dışılık ve sınır dışı edilme korkusu gibi nedenlerle hukuki destek ve adli yardım talep etmekte çekingen davranabilmektedirler. Bu durum, hukuki destek ve adli yardım hizmetlerinin varlığından, kapsamından ve başvuru süreçlerinden haberdar olmamaları veya yanlış bilgi sahibi olmaları nedeniyle daha da karmaşık hale gelmektedir. Bu durumda iletişim, dil bariyeri, kültürel farklılıklar, ayrımcılık ve önyargı gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca, adli yardım hizmetlerinin kapasitesinin yetersiz olması da göçmenlerin erişimini zorlaştırmaktadır. Adli yardım programlarının oluşturulması, göçmenlerin haklarını savunmalarını, yasal yollara başvurmalarını ve yargı süreçlerinde adil muamele görmelerini sağlayabilir. Ayrıca, hukuki danışmanlık hizmetlerinin göçmenlere sunulması, hukuki süreçler hakkında bilgi edinme, dava takibi ve hukuki belge düzenleme gibi konularda yardımcı olabilir. Hukuki danışmanlık aynı zamanda göçmenlerin entegrasyon sürecinde de önemli bir rol oynar, çünkü yeni bir ülkede yaşayan göçmenler, yerel yasalara uygun hareket ederek haklarını korumak zorundadır. Göçmenlerle çalışırken, adli sosyal hizmet uzmanları çeşitli hukuki ve psikososyal konularda danışmanlık yaparlar ve göçmenlerin haklarını koruma sorumluluğunu taşırlar. Adli sosyal hizmet uzmanlarının çalışmaları, insan haklarına ve sosyal adalete dayalı etik ilkelerle şekillenir. Ancak bazen etik ikilemler ortaya çıkabilir, çünkü hukuki otoritelerin veya başvuran kişilerin beklentileri ile etik prensipler arasında bir denge sağlamak zor olabilir. Bu nedenle sosyal hizmet uzmanları, adaleti ve insan haklarını gözetmek için çaba harcamalıdır. Sonuç olarak, bu bölümde göçmenlerin yaşadığı adli zorlukları ve Türkiye'deki adli sosyal hizmet uygulamaları incelemektedir. Sosyal hizmet, göçmenlerin haklarını savunurken ve topluma uyumlarını desteklerken sosyal adaleti teşvik etmeye önemli katkılar sağlar. Göçmenlerin haklarının korunması ve entegrasyonunun sağlanması için daha fazla çaba harcanması gerektiği ve uluslararası işbirliğinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır. In this chapter, the difficulties faced by migrants in judicial processes and the services they need are discussed from a social work perspective. Migration is not only a geographical change, but also a complex phenomenon that affects cultural, spatial and human relations. Migrants face difficulties in judicial processes as in many areas. These include issues such as legal status determination, judicial processes, criminal justice system and social discrimination. Migrants' difficulties in accessing legal counselling and representation services are associated with factors such as language barriers, financial limitations and lack of legal knowledge. Migrants may also face the risk of arrest, long detention periods and human rights violations. Migrants may be reluctant to seek legal aid and legal assistance due to uncertainty of legal status, informality and fear of deportation. This situation is further complicated by the fact that they are not aware of the existence, scope and application processes of legal aid and legal assistance services or are misinformed. In this case, problems such as communication, language barriers, cultural differences, discrimination and prejudice arise. In addition, the insufficient capacity of legal aid services also makes it difficult for migrants to access them. The establishment of legal aid programmes can enable migrants to defend their rights, take legal remedies and receive fair treatment in judicial processes. In addition, providing legal counselling services to migrants can help them to obtain information about legal processes, follow up cases and prepare legal documents. Legal counselling also plays an important role in the integration process of migrants, as migrants living in a new country have to protect their rights by acting in accordance with local laws. When working with migrants, forensic social workers advise on various legal and psychosocial issues and are responsible for protecting the rights of migrants. The work of forensic social workers is shaped by ethical principles based on human rights and social justice. However, ethical dilemmas sometimes arise because it can be difficult to balance the expectations of legal authorities or applicants with ethical principles. Social workers should therefore endeavour to uphold justice and human rights. In conclusion, this chapter analyses the judicial challenges faced by migrants and forensic social work practice in Turkey. Social work makes important contributions to promoting social justice while defending the rights of migrants and supporting their integration into society. It is concluded that more efforts should be made to protect the rights of migrants and ensure their integration and that international co-operation is important