Kahraman Olgusundan Hareketle Battal Gazi Hikâyelerinin Arketipsel Eleştiri Bağlamında Tahlili - Kurt, Begüm (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Arketipler bütün insanlığın ortak unsurlarını içeren evrensel sembollerdir. İslamiyet sonrasında Anadolu sahasında ortaya çıkan ilk anlatılardan biri olan Battal Gazi hikâyeleri, dünya anlatılarında görülen en yaygın ve kadim arketiplerden kahraman arketipinin görüldüğü metinler arasındadır. Bu doğrultuda çalışmada; derinlik psikolojisinin kurucu üç isminden biri olan İsviçreli psikiyatr Gustav Carl Jung’un kolektif bilinçdışının temel unsurları olan arketipler üzerinde geliştirdiği arketipsel eleştiri kuramıyla Battal Gazi Hikâyeleri ele alınmıştır. Söz konusu hikâyenin özeğinde, estetik yaratılarda görülen ortak bilinçdışı sembollerin neler olduğu ve bunların edebî eserlerde nasıl kullanıldığı tespit edilmiştir.