Ben ve Öteki - Özker, Başak (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
İnsanın var oluşuyla başlayan anlam arayışı, bitmeyen bir süreci kapsar. “Ben kimim?” sorusuyla tetiklenen ontolojik ve etik sorgulama, özneyi, varlığa, varlığın nedenlerine ve nasıl var olmak gerektiğine yönelik bir arayışa yöneltir. Öznenin varlık dairesi içindeki yerini kavraması, diğer varlıklarla sağlıklı ilişkiler geliştirmesini sağlayacaktır. Özne kendi varlık nedenini kavrayamadığı ve diğer varlıklarla sağlıklı ilişki kuramadığı noktada, kendi/kendinden haricindekileri tahakküm nesnesi olarak değerlendirmeye başlar. Böylece özneler arasında çatışma meydana gelir. Bu doğrultuda, ben ve öteki ayrımının doğal olduğunu, doğal olmayanınsa bu ayrımı çatışmaya sürüklemek olduğunu bilmek gerekir. Bu bilinçle yaklaşıldığında, çok sesli ama uyumlu yani diyalojik bir ‘ben ve öteki’ ilişkisi mümkün hale gelir.