Husserl’in Fenomenolojik Anlam Kuramı Bağlamında Fenomenolojik Bir Okuma Örneği - Kasımoğlu Dönmez, Berrin; Söylemez, Yusuf (Anlatı Üzerine Anlatı Edebiyat Kuramı ve Eleştiri, 2024)
Gününüm dil felsefesinin temelleri Gottlob Frege tarafından atılmıştır. Dünya-düşünce-dil ilişkisi pek çok dilbilimci ve dil felsefecisinin yoğunlaştığı bir konu olmuş ve buradan anlam ile ilgili sorular türemiştir. Anlamın ne olduğu, ne olmadığı, nasıl ortaya çıktığı, aktarılabilirliği, anlamlılığın ölçütü gibi konular merak edilegelmiştir.Modern dil felsefesi çalışmalarının neticesinde farklı anlam kuramları ortaya çıkmıştır. Bu kuramlardan biri olan Fenomenolojik Anlam Kuramı doğrultusunda bir metin okuması yapmak, metne nesnel yaklaşmayı ve metnin anlam dünyasını değerlendirebilmeyi sağlayacak bir yol olarak kullanılabilir. Bu çalışmada Yunus Emre’nin “bana” redifli bir şiiri üzerinde Fenomenolojik Anlam Kuramı’na dayalı bir okuma denemesi yapılmıştır. Böylece şiirin yönelimleri ortaya konulmuştur.