Tarihçe ve Gıda Mikrobiyolojisinin Gelişimi - Oraç, Aysun (Gıda Mikrobiyolojisi, 2024)
Mikroorganizmalar, insanlar, hayvanlar, bitkiler ve diğer canlılar, toprak, su ve atmosfer dahil olmak üzere Dünya'nın her yerinde bulunmaktadır. 3 milyar yıldan daha uzun bir süredir Dünya'da yaşayan bu canlılar bu süreçte birçok önemli rol üstlenmiştir. Gıdaların bozulması ve hastalıklardan sorumlu oldukları için insanlar için zararlı olduğu düşünülse de mikroorganizmalar fermente gıda üretimi, atık arıtma, mikrobiyal gübre üretimi, biyogaz üretimi, endüstriyel ürün üretimi gibi birçok alanda aktif rol oynarlar. Sentetik biyolojideki gelişmelerle birlikte mikroorganizmaların kullanım alanları genişlemiş ve beslenme ihtiyaçlarımızın karşılama konusunda büyük bir potansiyel de ortaya çıkmıştır. Özellikle düşük karbon ayak izleri, toprağa, suya ve mevsimsel değişikliklere olan bağımlılıklarının düşük olması ve uygun besin profilleri nedeniyle yeni bir gıda kaynağı olarak da dikkat çekmektedirler. Gelecek yıllarda mikrobiyom analizleri eşliğinde mikrobiyal toplulukların ve etkileşimlerinin daha iyi anlaşılması ile sağlık, tarım ve çevresel sürdürülebilirlikte mikroorganizmaların öneminin daha da artacağı düşünülmektedir.