Dışsallıklar - Özpolat, Aslı (Mikro İktisat, 2024)
Bu bölümde piyasa aksaklıklarından biri olan dışsallıklar konusuna değinilecektir. Dışsallıklar, bir ekonomik faaliyet sonucunda o ekonomik faaliyetle dolaylı ilişkisi olan birimler üzerinde meydana gelen maliyet ya da faydayı ifade eder. Dışsallıklar negatif ve pozitif olmak üzere ikiyi ayrılmaktadır. Eğer meydana gelen etki maliyet ise negatif dışsallık, fayda ise pozitif dışsallık olarak adlandırılmaktadır. Pozitif ya da negatif dışsallık sonucu piyasada üretim miktarı denge noktasının üzerinde ya da altında olabilir. Bu durumda özel birimler ya da kamu, piyasa dengesinin sağlanması için bazı önlemler alabilir. Bu önlemler arasında pazarlık ya da vergilendirmeler yer almaktadır. Bu bölümde dışsallıklar açıklanacak ve özellikle dışsallıkların çözümü için Pigovian vergileri ve Coase teorimi üzerinde durulacaktır.