Pers Hakimiyetinin Anadolu’da Yayılımı - Temizkan, Meltem (Eski Çağ Tarihi ve Uygarlıkları, 2024)
İran platosunda Medlerin ardından egemenlik sağlayan Persler, büyük bir imparatorluk kurarak Anadolu coğrafyasında da hakimiyet elde etmeyi başarmışlardır. Persler, Anadolu coğrafyasında egemenlik sağlama sürecinde dönemin bir diğer siyasi gücü Lidyalılar ile karşı karşıya kalmıştır. Lidyalılara karşı kazanılan başarıların ardından Anadolu’da Pers egemenliği başlamış ve bu egemenlik Makedonya Kralı Büyük İskender’in (MÖ 356-323) Anadolu’yu ele geçirmesine kadar devam etmiştir.Pers Kralı Büyük Kyros’un (MÖ 559-530) Anadolu’daki egemenliğiyle başlayan bu süreç yaklaşık 200 yıllık bir dönemi kapsamıştır. Perslerin Kızılırmak (Halys) Nehri’nin doğu tarafındaki Med topraklarına sahip olmasıyla birlikte Anadolu’daki Pers idari düzeni de oluşturulmaya başlanmıştır. Persler tarafından sağlanmaya çalışılan siyasi ve idari düzen Lidya Krallığı’nın başkenti Sardeis (Sard/Manisa) kentinin alınmasıyla perçinlenmiştir. Böylelikle Anadolu’da Pers İmparatorluğu (MÖ 559-330) tarafından satraplık/eyalet sistemi oluşturulmuştur. Bu eyaletler Pers İmparatorluğu’nun idari teşkilatlanmasında önemli derecede pay sahibi olmuştur. Anadolu’daki en önemli satraplık merkezleri ise Sparda (Sardeis) ve Dasky¬leion olarak bilinmektedir. Bu çalışmada Perslerin Anadolu’daki hakimiyet mücadelesi ve bu mücadelenin ardından Anadolu’da uygulanan siyasi ve idari organizasyon ele alınmıştır.