Seo – Google Haberciliği - Turan, Erdem Alper (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
1970’li yılların başında bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle başlayan dijital dönüşüm bilgi üretimi, depolaması, erişimi ve transferi ile iletişim ve haberleşme biçimlerinde köklü değişimlere yol açmış; farklı sektörlerin ve gündelik yaşam pratiklerinin dijital alt yapılar üzerinde yeniden temellenmesini beraberinde getirmiştir. Günümüzde, en geniş kullanıcı ve işlem hacmine sahip olan bankacılık ve ticaret faaliyetleri ile habercilik pratiklerinin 1990’lı yılların ortalarına gelindiğinde çevrimiçi ortamlara taşınması sektörler açısından bu dijitalleşme sürecine öncülük etmiştir. Bu dönemde, basılı gazetelerin dijital örnekleri, baskı için hazırlanan mizanpajların birebir aktarıldığı ya da gazetelerin belirli bölümlerinin yayınlandığı web siteleri üzerinden deneyimlenmektedir. Aradan geçen 30 yıla yakın sürede, çevrimiçi gazeteler çeşitlenmiş ve yaygınlaşmış; içerik ve tasarım açısından teknolojik gelişmelerle paralel olarak değişim ve dönüşüme uğramıştır. Bu süreçte, çevrimiçi gazetelerin sahip olduğu maliyet, erişim kolaylığı ve güncellenebilme gibi başlıca avantajlar; medya kuruluşları ve okuyucular açısından ortak fayda sağlasa da basılı gazetelerin tirajlarında yaşanan düşüş sektörel açıdan ciddi bir tehdit oluşturmaya başlamıştır. Bunun sonucunda, reklam ve ilan gelirleri açısından belirleyici olan tirajların yerini, yeni ölçümleme kriterleri olan trafik ve tıklanma sayılarının alması, çevrimiçi gazetelerin haber üretme motivasyonlarında köklü bir değişime yol açmıştır. Bu doğrultuda, daha yüksek gelir elde etmek için popülaritelerini artırmaya ve varlıklarını sürdürmeye odaklanan çevrimiçi gazeteler, okuyucularını çevrimiçi pazarlama ve reklamcılık uygulamalarından gelir elde etmek için kullanabilecekleri bir unsur olarak görmeye başlamışlardır. Çalışmanın bu bölümünde, kullanıcıları haber alma gereksinimleri, ilgi alanları ve arama motoru algoritmaları üçgeninde yakalayarak ilgi çekici, aranan ve güncel konu seçimleri ile özel yazım teknikleri gibi taktikler aracılığıyla sayfa trafiği oluşturmak, haber linklerini tıklatmak için kışkırtan ve SEO Gazeteciliği, Google Haberciliği ya da Arama Motoru Haberciliği gibi farklı biçimlerde kavramsallaştırılan bu içerik üretim pratiğinin işleyiş mantığına ve kullanım amaçlarına yer verilerek; gazetecilik mesleği açısından yol açtığı sonuçlar değerlendirilmektedir.