Gazetecilikte Genel Olarak Sayfa Tasarımı - Çıtak, Şerife Özgün (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Sayfa tasarımı gazete ve dergilerin gören ve gösteren unsurudur. Okuyucu ilk olarak yayının tasarımı ile karşı karşıya gelir. Kararsız okuyucuyu ikna etmede, yayını fark ettirmede gazetenin ya da derginin görselliği ön plana çıkar. Tasarım yapmak tüm metinleri ve görsel malzemeyi sayfaya gelişi güzel yığmak olmadığı gibi, estetik kaygılar güdülerek yalnızca görselliği öncelemek ya da önemsemek de değildir. Etkili ve dikkat çekici bir sonuç hedeflense de sayfa tasarımı, gazetecilikten bağımsız ya da haberden uzak bir çalışma alanı değil, aksine haberin ve verilmek istenen mesajın etkisini arttıran bir gazetecilik faaliyetidir. Doğru ve etkili yapılmış bir tasarım, yayının marka değerini arttırır, kimlik inşasında rol oynar. Ayrıca, gazete ya da dergiyi diğerlerinden ayırır, yayın çizgisi hakkında fikir verir. Bu özelliği ile okuyuculara da bir yol haritası çıkarır.