Gazetecilikte Röportaj ve Teknikleri - Demir Alada, Fatma Nur (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Röportaj sadece soru ve cevaplardan oluşan bir yazı türü değildir. Haber veren, izlenimlerin yer aldığı, gazetecinin kendi görüşlerini aktarabildiği bir yazı türüdür. Aynı zamanda röportaj gazetecinin “özgür” ve “yaratıcı” olmasına imkân tanır. Etik kurallar çerçevesinde gazeteci röportajını yazarken kendi fikrini ve görüşlerini aktarabilme özgürlüğüne sahiptir. Bunun yanı sıra röportajın tasvir etme, betimleme, tanıklık gibi özellikleri gazeteciye yaratıcılık için alan açmaktadır. Edebi gazetecilik türü olan röportaj, haber ve söyleşi ile benzer ve farklı özellikler taşır. Soru ve cevaplardan oluşması söyleşi ile karıştırılmasına neden olmaktadır. Ancak söyleşilerde konunun ve konuşulan kişinin verdiği cevapların dışına çıkılmazken röportajda gazeteci düşüncelerini, izlenimlerini yaptığı derinlemesine araştırmalardan destek alarak yazıya döker. Haber ise kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl, neden sorularının cevaplarını verir. Röportajı haberden ayıran en belirgin özellik gazetecinin kendi yorumunu, kanaatlerini aktarmasıdır. Haberde ise yoruma yer verilmez.İyi bir röportajın ortaya çıkmasında soru seçimi ve doğru zamanda doğru soruyu sormak oldukça önemlidir. Röportajı yapan kişinin ön hazırlık yapması, gözlem yeteneği, iyi bir dinleyici olması ve yazarlık yeteneği de okumaya değer bir röportajın ortaya çıkmasında etkili olmaktadır.