Hızlı ve Hazlı Tüketim: Sosyal Medya Haberciliğinin Bak-Geç Haberciliğine Dönüşümü - Onar, Sinem; Sahil, Deniz (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Gelişen teknoloji ile birlikte ortaya çıkan yeni medya araçları, gündelik yaşam dinamiklerinin işleyişinde değişimlere yol açmıştır. Geleneksel medyanın pasif tüketicileri yeni medya ortamlarının bir uzantısı olarak sosyal medya platformlarında aktif üretüketicilere dönüşmüştür. Yaşanan tüketim çılgınlığı özellikle sosyal medya platformlarında hızlılığı, yüzeyselliği ve ilgi çekiciliği beraberinde getirmiştir. Yeni teknolojilere ve yeni ortamlara entegre olan gazetecilik ise bu gelişmelerden ve değişimden nasibini almıştır. Akıllı saatlerin küçük ekranlarından bir bakış atma kadar kısa ve yüzeysel haber tüketimini anlatan bak-geç gazeteciliği, günümüzün sosyal medya haberciliğinde de görülmektedir. Dolayısıyla sosyal medyanın tüketim pratikleri, sosyal medya haberciliği için de geçerli olmaktadır. Bu çerçevede gelenekselden sosyal medya haberciliğine geçişte yaşanan biçimsel değişiklik ve tüketim kültürü, anlamsal farklılıklara da sebep olmaktadır. Bu nedenle de sosyal medya gazeteciliğinde haberler oldukça kısa ve yüzeysel bir biçimde ele alınmakta olup olaya ve detaylara ilişkin anlam daha zayıf aktarılmaktadır.