Sosyal Medya Gazeteciliği - Yaşa, Hüseyin (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi birçok alanda olduğu gibi gazetecilik alanında da birçok değişim ve dönüşüm oluşturmuştur. İnternet gazeteciliğiyle başlayan bu değişim ve dönüşümle birlikte gazetecilik pratikleri, sosyal medya ortamlarına taşınmıştır. Sosyal medya ortamlarının hem gazetecilere hem de birey/lere çeşitli alt yapısal özellikler sunarak yeni fırsatlar oluşturması bu ortamları hem gazeteciler hem de kullanıcılar karşısında önemli kılmıştır. Günümüzde artık hemen hemen bütün yerel ve ulusal gazetelerin hepsi sosyal medya ortamları üzerinden gazetecilik pratikleri gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda araştırmada, sosyal medya ortamlarındaki (Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, TikTok, WhatsApp, Telegram ve Metaverse) gazetecilik pratiklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, sosyal medya gazeteciliği Facebook, YouTube, Twitter, Instagram, TikTok, WhatsApp, Telegram ve Metaverse olmak üzere toplam sekiz kategoride gazetecilik pratikleri açısından literatür taraması yapılarak incelenmiştir. Literatür taraması sonucunda; sosyal medya ortamlarının hem gazeteciler açısından haberin üretiminden dağıtıma kadar oluşturduğu hem de kullanıcılar açısından bu ortamların kullanıcılara sağladığı avantajlar ve dezavantajlar bütünlüklü bir bakış açısıyla sunulmuştur.