Habercilikte Yeni Bir Dönüm Noktası: Robot Gazetecilik - Şentöregil, Merve (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Yapay zekâ dijital çağın en önemli teknolojik buluşlarından biri olarak kabul edilmekte, bu alandaki gelişmeler baş döndürücü bir hızda ilerlemektedir. Makinelerin artık sadece kendilerine tanımlı programlara göre hareket etmedikleri, aynı zamanda bir insan beyni gibi düşünüp çıkarım yapabildikleri bir dünyada yapay zekâ araçları insana özgü kabul edilen pek çok işi yapabilir hale gelmiştir. Her türden metin yazımı, çeviri, görsel/video oluşturma, karmaşık hesaplamalar ya da analizler yapma vb. uğraşlar algoritmaların kolayca yapabildiği eylemlere dönüşmüştür. Bu dijital devrim hem büyük bir merak ve heyecanla karşılanmakta hem de pek çok mesleğin geleceğine dair endişeleri beraberinde getirmektedir. Gazetecilik de bu gelişmelere bağlı olarak dönüşüm yaşayan mesleklerden biridir. Akıllı algoritmalar haber üretiminde de kullanılmaya başlanmış, robot gazeteciler medya kuruluşlarının birer üyesi haline gelmiştir. Verilerin otomatik olarak analiz edilerek habere dönüştürülmesini ifade eden bu yeni pratik gazeteciliğin gazeteciler olmadan da yapılıp yapılamayacağını tartışmaya açmıştır. Haber şirketleri kısa zamanda daha fazla haber üretebilen robot yazılımlarla kâr marjını artırmayı hedeflerken çalışanlar işlerini kaybetme kaygısı yaşamaktadır. Bu çalışma robot gazeteciliği beraberinde getirdiği fırsatları ve riskleriyle dijital medya ekosisteminin yeni bir dönüm noktası olarak görmekte, aynı zamanda bir fikir işçiliği olan gazeteciliğin insanın düşünsel emeği ve yaratıcılığı olmaksızın yapılamayacağı görüşünü savunmaktadır. Haberciliğin bu yeni eşiğinde haber organizasyonları ve medya çalışanlarının yapması gerekense yapay zekâ araçlarını daha nitelikli içerikler oluşturabilmek için destekleyici bir unsur olarak kullanmaktır.