Yavaş Gazetecilik - Oğur, Onur (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Gazetecilik çalışmalarında küreselleşmenin etkileri teknolojik ve ekonomik gelişmelerin doğrultusunda değişimlere neden olmaktadır. Böylece gazeteci kimliğinin, yöntemlerin ve haber içeriklerinin de değişmesi, kullanıcıların haber tüketim alışkanlıklarının bu değişikliklere uyum sağlamak zorunda kalmasına yol açmaktadır. Özellikle haber içeriklerinin üretilmesinde hızlı olma zorunluluğu, haberin tüketilmesine, olayların ve haberlerin ise bu hızlı tüketim nedeniyle çarpıtılmasına veya önem algısı ile kamuoyunun yanıltılmasına neden olabilmektedir. Yavaş gazetecilik anlayışı, küreselleşme karşıtı bir hareket olarak yavaş yemek kültürü ile birlikte tartışılmaya başlanan, haber içeriklerinin hızlı üretilip tüketilmesine karşın gazetecilik pratiklerinde doğru haber verme, gündem oluşturma ve kamuoyunun güvenini kazanma gibi temel anlayışların yeniden popülerleşmesine odaklanan bir gazetecilik anlayışıdır. Bu nedenle haber içeriklerinin hazırlanmasından, kamuoyu tarafından tüketilmesine kadar geçen süreçte, hızlanmanın ve teknolojinin getirdiği etkileri yavaşlatmayı, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesinin ve medyanın siyasi gündemi etkileme işlevinde halktan yana bir tutumun yerleştirilmesini amaçlamaktadır. Bu bölümde yavaş gazetecilik anlayışı ve temel gazetecilik değerleri açısından yavaş gazetecilik anlayışının önemi geniş bir şekilde tartışılmaktadır.