Dış Politika Gazeteciliği - Doruk Şahin, Özlem (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Dış politika haberciliğinin ele alındığı bu bölümde, öncelikle dış politika kavramı üzerinde durulmuş, kavram uluslararası ilişkiler disiplini içinden farklı yaklaşımlar çerçevesinde açıklanmıştır. Ardından dış politika ile medya arasındaki ilişki farklı perspektiflerden ele alınmıştır. Daha sonra ise dış politika haberinin tanımı yapılarak haber üretim süreçleri değerlendirilmiştir. Bu aşamada dış politika muhabirliğine ilişkin farklı tanımlardan, dış politika muhabirlerinin görev alanlarından, sahip olmaları gereken özelliklerden söz edilmiştir. Bunun yanında dış politika haberleri açısından önemli bir kaynak olan haber ajansları da ele alınmıştır. Türkiye’de dış politika haberciliğinin genel görünümüne odaklanılmış ve dijitalleşme ile dış politika haberciliğinde karşılaşılan yeni gelişmeler ve sorun alanları üzerinde durulmuştur. Bu konuda çalışan araştırmacıların dijitalleşme ile oluşan yeni dış politika muhabirliği modeline ilişkin önerilerinden söz edilmiştir.