Geleneksel Gazeteciliğe Alternatif Bir Yöntem Olarak Yurttaş Gazeteciliği - Erdoğan Sepetci, Nihal (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
1980 ve 1990’lı yıllarda medya kuruluşlarının tekelleşmesi, gazetecilerin ekonomik sıkıntılardan kaynaklı siyasi ve ticari erk sahipleriyle yakın ilişkiler kurması, demokrasinin olması gerektiği gibi işlememesi gibi etkenler okuyucunun/izleyicinin medyaya olan güvenini zedelemiştir. Basının dördüncü güç olma işlevini giderek kaybettiği bir dönemde yeni gazetecilik arayışlarına girilmiş ve geleneksel gazeteciliğe alternatif bir yaklaşım olan yurttaş gazeteciliği hareketi doğmuştur. Yurttaş gazeteciliği, basın ve yayın ile ilgili herhangi bir eğitim almamış, bir medya kuruluşunda çalışmayan ancak şahit olduğu olayları bilgi, belge, fotoğraf veya görüntü ile kaydetmeyi ve bunu halka duyurmayı görev edinen kişi ya da grupların gösterdiği bir gazetecilik pratiğidir. Yurttaş gazeteciliği genellikle ana akım medyada kendine yer bulamayan, azınlıkların, dezavantajlı grupların, sesini duyuramayan toplulukların sesi olma işlevini üstlenmektedir. Bu yeni gazetecilik hareketi ile yurttaşlar kendi imkanlarıyla bir kuruluşun yönlendirmesi veya kısıtlaması olmaksızın yolsuzlukların önlenmesi, kişisel hakların korunması, siyasi ve ekonomik sorunlar hakkında seslerini duyurabilmektedir. Yurttaş gazeteciliği, çeşitli sebeplerden ötürü okuyucu ile kopukluk yaşayan gazetelerin, yurttaşı habere dahil ederek yeniden bu bağı güçlendirmeyi hedeflemektedir. Böylece okuyucunun basına olan ilgisinin ve güvenin tazelenmesi, yurttaşlık haklarının farkına varması ve demokrasi bilincinin yükselmesi amaçlanmaktadır.Türkiye’de ve Dünya’da yükselen yurttaş gazeteciliği uygulamaları ile olumlu ilerlemeler katedilmiş, haberin üretimi ve yayınlanması ana akım medyanın tekelinde olmaktan çıkmıştır. Ancak yurttaş gazeteciliği de kendi içinde birtakım sorunlar barındırmaktadır. Bu çalışmada yurttaş gazeteciliğinin ortaya çıkmasına zemin hazırlayan etmenler, yurttaş gazeteciliği kavramı, yurttaş gazeteciliği uygulamaları ve karşılaşılan sorunlar tartışılmıştır.