Basında Uzmanlaşma - Özkan, Özgehan (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Uzmanlık belli bir alanda bilgisi, becerisi ve deneyimi çok olmak anlamına gelmektedir. Konusunun uzmanı olan kişi, alanın bütün ayrıntılarına hâkim olacağı için mükemmelliğe ve hatasızlığa mümkün olduğunca yaklaşacaktır. Haber değeri taşıyan, toplumun genelini ilgilendiren konuların çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda basında uzmanlaşmanın da gerekli olduğunu ifade etmek mümkündür. Yazılı basının başlangıç yıllarında uzmanlaşmanın yalnızca politika, polis adliye ve ekonomi gibi ana konularda gerçekleşirken içinde bulunduğumuz 21. yüzyılda tarım, enerji, eğitim, edebi gazetecilik, veri gazeteciliği gibi çok daha spesifik alanlarda uzmanlaşmanın hayata geçtiği görülmektedir. Bu çalışmada Başlıca uzmanlaşma alanları hakkında genel bir değerlendirme yapılmaktadır. Ele alınan her bir alanın tarihçesi, başlıca kaynakları ve konuları aktarılmaktadır. Yukarıda da belirtildiği gibi çok daha daraltılmış alanlarda da uzman gazeteciler var olmakla birlikte bu çalışmaya on alan dâhil edilmiştir. Bunlar politika, ekonomi, spor, bilim, sağlık, çevre, savaş, polis adliye, kültür sanat ve magazindir. Konunun Türk basını bağlamında değerlendirilebilmesi için alanında deneyimli ve yetkin gazetecilerin görüşlerine başvurmak da gerekli görülmüştür. Bu kişiler şu şekildedir: Demirören Haber Ajansı Genel Müdürü Celal Korkut, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, Ticaret Gazetesi Yazı İşleri Müdürü-EMD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Seda Gök, 9 Eylül Gazetesi Muhabiri-EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Yasin Alpdündar, Hürriyet Ege Ekonomi Müdürü-EMD İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Mete Tamer Omur, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Muhabiri-EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Göksu ve Yeni Bakış Gazetesi Ekonomi Editörü-EMD İzmir Şubesi Denetim Kurulu Üyesi Murat Ervin. Makalenin sınırlılıkları dahilinde basında uzmanlaşma alanları ve Türkiye’deki durum hakkında genel bir perspektif ortaya konmaya çalışılmıştır.