Bir Gazetecilik Pratiği Olarak Hak Haberciliği - Atabey, Erhan (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Haber kavramı, toplumsal yaşamın vazgeçilmez bir unsuru olarak dikkat çekmektedir. Öyle ki haber olgusu ve habercilik edimi toplumsal yaşamdan beslenen ve toplum adına işlevsellik kazanan pratiklere sahiptir. Toplum adına, toplum yararına olay ve olguların takibinin yapılması ve yine onlar adına gerçeklerin gün yüzüne çıkarılması habercilik mesleğine toplum karşısında bir sorumluluk yüklemektedir. Bu anlamda gazetecilerin haber üretim pratikleri de mesleki etik ve ahlâk ilkeleri doğrultusunda belirlenmiş ve habercilikte kamu yararı öncelenmiştir. Bununla birlikte neoliberal politikalarla şekillenen yeni dünya düzeninde medya da kendi üzerine düşenden etkilenmiştir. Geleneksel basın işletmeleri yerini kârlılık bakış açısıyla hizmet veren medya şirketlerine ve sahiplik yapılarına bırakmıştır. Üretim ve tüketim ilişkilerinin belirleyici olduğu bu süreçte; medya ortamı rekabetçi koşulların yükseldiği, haberin kamu yararından çok daha çok kişiye ulaşabilecek şekilde magazinel bir boyut kazandığı ve herhangi bir ürün gibi alınıp satılabildiği bir metaya dönüşmesini beraberinde getirmiştir. Bu süreçte medya organlarının sahibi konumundaki kişilerin gerek siyasi gerek ekonomik iktidar sahipleri ile kurduğu ilişkiler habercilik faaliyetlerinin yörüngesinden çıkarak birer yayıncılık faaliyetine dönüşmesine neden olmuştur. Bu bağlamda, hak haberciliği olgusu yerini güçlünün ya da daha çok kâr beklentisi güdülen habercilik anlayışının hâkim olduğu medya ortamının gölgesine mahkûm edilmiştir.