Ajans Haberciliği Üzerine Genel Bir Değerlendirme - Satır, Mehmet Emin; Ankaralıgil, Nazım (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Tarihsel süreçte habere ve haberciliğe olan ilginin doğrusal bir biçimde artış gösterdiği ifade edilebilir. Teknolojik ve toplumsal gelişmeler, habercilik faaliyetlerini bireyler ve toplumlar açısından son derece önemli bir hale getirmiştir. Toplumsal kurumların gelişip kökleşmesi ve bu kökleşmeler neticesinde meydana gelen tüm değişimler, haberin kamusal alandaki görünümü arttırmıştır. Bu sebeple habercilik ve toplum arasındaki ilişkinin son derece kapsamlı ve derinlikli olduğunu belirtmek gerekmektedir. Toplumlar gelişip dönüşürken; haber ve habercilik faaliyetleri de bu değişimlerden nasibini almıştır. Dolayısıyla haberciliğin en ilkel biçimlerinden günümüzün en modern biçimlerine değin her dönemde haber ve habercilik farklı teknik ve araçlarla varlığını sürdürmüştür. Ajans haberciliğinin ortaya çıkışı ve yaygınlık kazanması da belirli bir toplumsal, siyasal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerin sonucunda gerçekleşmiştir. Bu nedenle ajans haberciliğini ve ajans haberciliğinin habercilik pratiklerini anlamak ve anlamlandırmak için öncelikli olarak haberciliğin tarihsel seyrine bakmak gerekmektedir. Yapılmış olan bu çalışmanın amacı, ajans haberciliğinin ortaya çıkışını tarihsel bağlamına yerleştirerek ajans haberciliğine ilişkin güncel bir değerlendirme ortaya koymaktır.