İnternet Gazeteciliği - Şen, Revşan (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
İletişim teknolojileri matbaanın icadından telgraf, kişisel bilgisayarlar ve mobil telefonların gelişimine kadar olan süreçte önemli dönüşümler yaşamıştır. Daha küçük boyuttaki cihazlarla daha geniş ölçekte iletişimin mümkün olduğu günümüz medyası, internet ve mobil cihazlarla bir araya gelerek yeni medyayı ortaya çıkarmıştır. İnternet tabanlı medya olarak özetlenebilecek olan bu medya türü, toplumsal alanda önemli hale gelerek gazetecilik mesleği de dahil olmak üzere pek çok mesleği kendi dinamikleri ölçüsünde değişimlere uğratmıştır. İnternetin desteğiyle sürdürülen gazetecilik pratiklerinin gelişmesi ile tartışmaya açılan internet gazeteciliği, internetin haber üretim ve tüketim sürecinin tamamını belirli ölçülerde etkilemesi olarak özetlenebilmektedir. Gazetecilik mesleğine etkileri ile birlikte gazetecilere ve okuyuculara da etkileri olan internet gazeteciliğinde ön plana çıkan yenilikler arasında habere eş zamanlı erişim olanağı bulunmaktadır. Anlık zaman dilimlerinde üretilen haber yine internetin sunduğu olanaklar sayesinde anında dağıtılmakta ve bu alanın geri bildirime olanak sunan yapısı sonucunda okuyuculardan anlık geri bildirimler alınabilmektedir. Aynı zamanda, yeni medyanın ortaya çıkışı, daha önce geleneksel gazeteciliğin sınırlılıkları doğrultusunda hazırlanan haber formatlarının çeşitlenmesine de yol açmıştır. Bu durum, tek bir haberin aynı anda birden fazla formatta yayınlanmasını mümkün kılmıştır. Herkesin erişebildiği bir ortam olarak yeni medya ortamları, çok çeşitli haber kaynakları, çok sayıda kaynaktan haberlere anında erişim ve belirli konulara odaklanmak isteyenler için haber akışlarını kişiselleştirme olanağı sunmaktadır. Buna benzer birçok olanak sunan internet gazeteciliği belirli riskler de barındırmaktadır. Dezenformasyonun yayılması, gazetecilerin iş yükünün ve güvencesizliğinin artması ve kişiselleştirmelerin artışı ile birlikte okuyucuların yankı odalarına hapsolmaları bu riskler arasında yer almaktadır.