Gazetecilerin Çalışma Koşullarına İlişkin Sorunlar ve Zorluklar - Göçer, Ferhat (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Gazetecilik mesleği, diğer meslek gruplarından oldukça farklı birtakım özelliklere sahip bir konumdadır. Tarihsel ve toplumsal açıdan gazetecilik pratiği, toplumların uzak geçmişinin bilgisine sahip olduğu gibi yakın geçmişinin de tanığı olarak, toplumu bilgilendirme ve aydınlatma işlevini yerine getirir. Dolayısıyla gazetecilik, toplumsal bir eyleyici olarak doğrudan kamusal alanın/alanların en önemli tartışmacılarından ve aydınlarından birisini oluşturur. Tüm bu özellikleri ve işlevi açısından gazetecilik, aynı zamanda belli bir ücret karşılığında emeğini satan fikir/bilgi işçisi olarak da tarif edilir. Bu çalışmada geç kapitalizmin kırılgan, esnek, güvenceden yoksun ve dahası örgütsüz bırakılan çalışma koşullarının gazetecilerin çalışma hayatına yönelik getirdiği sorunlar ve zorluklar ele alınmaktadır.