Yerel Basın - Karaduman, Murad; Duru, Muhammet Erdem (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Belirli bir coğrafyada yayınlanan ve çoğunlukla buradaki olayları haberleştiren mecralara yerel basın denilmektedir. Yerel basını yaygın basından ayıran en önemli nokta yayınlandığı bölgeyle sınırlı olması gösterilmekle birlikte içeriklerin yapısı, hedef kitle, ekonomik yapı ve işlevler bakımından da ayrımlar mevcuttur. Yerel toplulukları, yönetimleri, olayları merkeze alması ve tartışmaya açmasıysa en belirgin ayrımdır. Yerel basın üstlendiği görev ve sorumluluklarla kişilerin gündelik yaşamında önemli bir role sahiptir. Yönetenle yönetilen arasındaki ilişkiyi sağlaması, küçük toplulukları görünür kılması, bölgenin ihtiyacı olan konularda eğitim sürecinin bir parçası olması, kent belleği oluşturması ve nesillere aktarmasıysa yerel basının işlevleri arasındadır. Yerel basının tarihsel başlangıcı matbaanın icadına yani 15. yüzyıla değin uzanmakla birlikte literatürde yerini alan ilk yerel gazetenin 1605 yılında Strasbourg’da yayın hayatına başladığı bilinmektedir. Türkiye’deyse yerel basının ilk örnekleri olarak vilayet gazetelerini göstermek mümkündür. 1865 yılında yayın hayatına başlayan Tuna gazetesi ilk yerel gazete olarak kabul edilmektedir. Sonraki dönemlerde siyasal, ekonomik, toplumsal ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle dönüşüm gösteren yerel basın gelinen noktada çeşitli sorunlarla mücadele etmektedir.Yerel basının sorunlarının büyük bölümü iktisadi yapıdan kaynaklanmaktır. Okuyucu/ izleyici azlığı, reklamların dijital mecralara kayması gibi sebeplerden dolayı yerel basın Türkiye’de ekonomik olarak resmi ilanlara ve yerel politika yapıcılara bağımlı olmuştur. Sadece işletme giderlerini karşılayacak kadar gelirin olması nedeniyle yeni yatırımlar yapılamamakta, gazetecilerin mesleki tatmini sağlanamamaktır. Haber kaynaklarıyla girilen ilişkiler, içeriklerin yavanlığı, toplumsal cinsiyet rolleri de diğer sorunlar arasındadır. Teknolojik gelişmeler yerel basın için olumlu olmakla birlikte yerel basın organlarının gelişmelere entegre olmadığını söylemek mümkündür. Yerel basının hayatta kalabilmesi ve işlevlerini yerine getirebilmesi için önemli adımların atılması zorunluluk haline gelmiştir.