Uluslararası ve Ulusal Gazetecilik Meslek Örgütlenmeleri - Atay, Tülây (Temel Gazetecilik Kavramlar, Teknikler, Yenilikler, 2024)
Bu bölümde uluslararası boyutta faaliyet gösteren gazetecilik ve habercilik örgütlenme modelleri ve kuruluşları ile Türkiye’de aktif olarak çalışan gazetecilik ve habercilik sivil toplum örgütleri ele alınacaktır. İrdelenen her bir örgüt modeli tarihçesiyle ve sosyal medyadaki faaliyetleri ile okurla paylaşılmaktadır. Çalışmada medya ve basın kuruluşları; federasyonlar, merkezler, konsorsiyumlar, ağlar (networks) ve basın meslek örgütleri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını kapsayacak bir şekilde irdelenmektedir. Buradaki amaç örgütlenme modellerinin mümkün olan en detaylı bir biçimde ortaya konmasıdır. Ve tabii ki gazeteciliğin, haberciliğin ve basın-yayın faaliyetlerinin meslek örgütleri ve kuruluşları ile olan ilişkileri, karşılıklı katkıları bu araştırma kapsamında gözden geçirilmektedir. Araştırmanın yöntemsel çalışması; meslek kuruluşlarının kendi web sitelerinden alınan bilgilerin paylaşımı ve akademik veri tabanlarının bu konudaki makale ve kitaplarının taranması ve derlenmesi şeklinde yapılandırılmıştır. Her ne kadar Limor (2006), gazetecilik ve etik kavramının ilişkisini anlattığı makalesinde, gazetecilik örgütlenmeleri konusuna “gazetecilik ve iş tanımı” açısından eleştirel yaklaşsa da gazeteciliğin ve özgür basının 1700’lü yıllardaki doğumu ile başlayan süreç, yirmi birinci yüzyıla gelindiğinde bambaşka bir hâl almıştır. Eskinin maliyeti oldukça yüksek olan gazetesi ve haberi artık günümüzde her yerdedir. Metropollerde metroya bindiğinizde panolardan, elimizin altındaki akıllı telefona dek hiç aklımıza gelmeyecek yerlerde bilgiye ve habere ulaşmak mümkündür. Tam bu noktada bir “çelişkiyle” (paradox) karşı karşıya kaldığımızı öne sürüyor Ian Hargreaves (2006, 2014) ve bu çelişkinin “abur-cubur gazeteciliği” (junk journalism) açmazı ile kitleleri zehirlediğini söylüyor araştırmacı. Tüm bu çelişkili durum, aslında gazeteciliği meslek örgütlerinin desteğine daha da muhtaç kılmaktadır.