Kaligrafinin Ambalaj Tasarımlarında Kullanımı: Şarap Şişe Ambalajları - Sincar, Maşallah (Grafik Tasarımda Akademik Araştırmalar I, 2024)
Güzel yazı anlamına gelen kaligrafi, daha çok etki ögesiyle ön plana çıkan ve estetik kaygıyla uygulamaları yapılan bir disiplin olarak bilinmektedir. Ambalaj ise, koruma ve taşıma özellikleriyle ön plana çıkan, bilgi verici ve dikkat çekici tasarım özelliklerine sahip olması gereken bir grafik tasarım alt disiplinidir. Ambalajlarda kaligrafi kullanımına bağlı olarak tasarım ve baskı süreçlerinde çeşitli durumlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin özel kâğıt kullanımı, geleneksel malzeme kullanımı, farklı ortamların beraber kullanımı, özel renk kullanımı ve özel baskı yöntemleri gibi. Çalışmada; kaligrafi kullanımının baskı süreçleri ile ambalaj tasarımında yaratacağı fark ile uygulama esnasında karşılaşılması muhtemel sorunlara odaklanılmaktadır. Bu maksatla kaligrafi kullanımının temel ilkeleri, “rastgele örnekleme” yöntemiyle seçilmiş toplam yedi (7) adet şarap şişesi üzerinden incelenmektedir. Çalışmanın araştırma bölümünde nitel araştırma yöntemlerinden biri olan “doküman incelemesi” tekniği kullanılmakta ve seçili örnekler ambalajı tasarım özellikleri bakımından incelenmektedir.