Afetlerde Arama Kurtarma Gönüllülüğü: Saha Deneyimleri - Köçer, Musab Süleyman; Kaplan, İbrahim Mete (Afetlerde Gönüllülük, 2024)
Afetler, toplumlar için büyük yıkımlara ve geniş çaplı sosyal, ekonomik ve çevresel kayıplara neden olan olaylardır. Afet yönetim sisteminin etkin bir şekilde işleyebilmesi için, yerel halktan resmî kurumlar ile özel kurum ve kuruluşlara kadar tüm aktörlerin entegre edilmesi gerekmektedir. Afetlerin çok boyutlu yapısı, bu yönetim sisteminin çok yönlü, kapsamlı ve çok aktörlü bir yönetişim modeliyle organize edilmesini zorunlu kılar. Bu bağlamda, afetlerde gönüllülük olgusu, afet yönetiminin ayrılmaz bir parçası olarak önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, afetlerde gönüllülük olgusunu, arama kurtarma özelinde sahada görev almış bireylerin deneyimlerinden yola çıkarak ele almaktır. Teorik bilgiler ile saha deneyimlerinin kesişim noktalarını inceleyerek, gönüllü olmayı düşünen veya halihazırda gönüllülüğü sürdüren bireyler için rehber niteliğinde bir kaynak sunmak hedeflenmektedir. Bu kapsamda değerlendirilen arama kurtarma gönüllülüğü, yazarların uzun süreli ve çoklu operasyonel saha tecrübeleri ile bir araya getirilmiş kümülatif kişisel deneyimlere ve literatür bilgisine dayanmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, arama kurtarma gönüllülüğünü desteklemek için çeşitli programlar düzenlenmeli ve gönüllülerin çalıştıkları kurumlardan esnek izin alabilmeleri sağlanmalıdır. Uzun süreli operasyonlarda personel sürekliliği sorunlarını aşmak için gönüllülerin profesyonel ve kişisel gelişimlerine yönelik sürekli eğitimler sunulmalı ve motivasyonlarını artıracak politikalar geliştirilmelidir. Bu yaklaşımlar, arama kurtarma faaliyetlerinde sürdürülebilirliği artırarak, operasyonlar sırasında karşılaşılan zorlukları en aza indirecektir.