Uluslararası Düzeyde Afet Gönüllülüğü: Kurumlar ve Uygulamalar - Gökkaya, Emrah (Afetlerde Gönüllülük, 2024)
Uluslararası düzeyde afet gönüllülüğü, küresel dayanışmayı ve iş birliğini pekiştirerek afetlerin etkilerini azaltmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu gönüllülük hareketi, çeşitli uluslararası kurumlar ve programlar tarafından desteklenmekte ve koordine edilmektedir. Birleşmiş Milletler, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu ve Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu gibi kuruluşlar afet gönüllülüğünü teşvik eden başlıca kurumlar arasındadır. BM Gönüllü Programı ve Avrupa Birliği Sivil Koruma Mekanizması gibi programlar, gönüllülerin eğitimini ve sertifikasyonunu sağlamaktadır. Uluslararası Arama ve Kurtarma Danışma Grubu tarafından belirlenen standartlar, uluslararası düzeyde arama ve kurtarma ekiplerinin eğitim ve sertifikasyon süreçlerini belirlerken, global ölçekte uyumlu ve etkili bir müdahale sağlamak için gereklidir. Bu eğitim programları, afet yönetimi, ilk yardım, arama kurtarma teknikleri ve kriz yönetimi gibi konuları kapsamaktadır. Teknolojik yenilikler, dijital platformlar ve mobil uygulamalar, afet gönüllülüğünün etkinliğini artırmakta ve gönüllülerin afet bölgelerine hızla ulaşmasını sağlamaktadır. Dijital gönüllülük, uzaktan veri analizi, kriz haritalama ve iletişim ağları gibi alanlarda önemli katkılar sunmaktadır. Ayrıca, insani yardım ilkeleri ve etik kurallar çerçevesinde yürütülen gönüllülük faaliyetleri, kültürel duyarlılık ve uyumun sağlanmasına yardımcı olmaktadır. Uluslararası afet gönüllülüğü, güvenlik, lojistik, dil ve iletişim gibi zorluklarla karşılaşsa da küresel işbirliği ve stratejik planlama sayesinde bu sorunların üstesinden gelinmektedir. Bu çalışmanın amacı afet yönetim süreçlerinde yer alan uluslararası düzeyde gönüllülük faaliyetleri sunan kurum ve kuruluşların rolleri ayrıntılı bir şekilde incelemektir. Bu bağlama bu çalışmada, dünyada afet yönetim süreçleri içerisinde yer alan ve afetler ile acil durumlarda gönüllülük faaliyetleri yürüten kurum ve kuruluşlar ele alınacaktır.